Oblike in tipi vrtnih ograj

Ograje se med seboj ločijo glede na material, iz katerega so izdelane. Ograje so lahko lesene, opečnate, kamnite, zidane, žičnate, betonske, plastične in iz drugih materialov. Najbolj privlačne so ograje iz lesa. Lesene ograje pogosto posnemajo proizvajalci plastičnih ograj.

Lesene ograje

Lesene ograje se podajo skoraj v vsak vrt, saj so izdelane iz naravnega materiala – lesa. Ker se les enostavno obdeluje, je lahko izdelovati različne oblike ograj. Njihova slabost je, da potrebujejo redno vzdrževanje, omejena pa je tudi trajnost.

Najenostavnejše so ograje iz kolov ali leseni plot. V zemljo so zapičeni navpični leseni koli, ki so v presledkih pritrjeni na vodoravne prečne late. Širina kolov je odvisna od želja, naj pa bi bili v enem plotu koli enake širine. Koli so na prečne late običajno pritrjeni z razmikom od 5 do 10 cm. Zgornji del kola trikotno obrežemo, da deževnica ne zastaja, ograja pa ima lepši videz. Takšen plot se uporablja predvsem za razmejevanje in kot ograja zelenjavnega vrta ali posameznega dela vrta, saj ne nudi zaščite pred pogledi. Plot je sestavni del kmečkega vrta.

Ograje iz prečnih desk so narejene iz desk, ki so pritrjene na količke. Običajno so nizke in primerne za oznako mej.

Ograje iz skodel so sestavljene iz skodel, ki se medsebojno prekrivajo. Skodle so pribite na leseni okvir. Najbolj vzdržljive so ograje narejene iz macesnovih cepljenih skodel, pogosteje pa se na trgu dobijo rezane skodle iz drugih vrst lesa, ki so nekoliko manj vzdržljive in cenejše. Te ograje so masivne, lahko zelo visoke, nudijo zasebnost, preprečujejo vdor nepovabljenih gostov in nudijo protivetrno zaščito.

Polne lamelne ograje so narejene iz pokončnih letev, ki so pritrjene na okvir ali pa na dve prečni letvi. Na vrhu je posebna manjša letvica, ki ščiti čela letev pred zastajanjem deževnice. Takšne ograje so lahko različno visoke in nudijo popolno zaščito pred nepovabljenimi gosti, zasebnost ter zaščito proti vetru.

Križne ograje so narejene iz letev ali poloblic, ki so medsebojno križno prepletene in pritrjene na dve vodoravni letvi. Te ograje so precej priljubljene, saj so poceni in enostavne za montažo. Lahko kupimo že predizdelane elemente, ki jih nato le še pritrdimo na nosilne stebre. Te ograje dobro označujejo mejo, ne nudijo pa zasebnosti. Njihov videz je z zadnje strani drugačen in manj privlačen kot s sprednje strani.

Pletene ograje so izdelane iz medsebojno prepletenega šibja. So poceni in enostavne za namestitev, saj jih pritrdimo na količke. Nudijo zasebnost, niso pa trajne. Močan veter jih lahko poškoduje, popravila pa so zelo zahtevna. Običajno jih uporabljamo za začasne ograje (nekaj let), da zraste živa meja.

Kovinske ograje

Na vrtovih se običajno uporabljajo kovane in žičnate ograje. Žičnate ograje so poceni, praktične in enostavne za namestitev, medtem ko so kovane ograje zelo lep okras vrta, vendar pa so običajno med najdražjimi ograjami. Vse kovinske ograje morajo biti zaščitene pred rjo.

Žičnate ograje so narejene iz pletene kovinske mreže. Za dodatno zaščito je mreža lahko prevlečena s plastiko, kar preprečuje rjavenje. Mrežo pritrdimo na betonske, kovinske ali lesene stebre. Takšna ograja ne nudi zasebnosti, je pa odlična zaščita pred živalmi.

Ograje iz verige so običajno nizke ograje, ki imajo med dvema nizkima lesenima, kovinskima ali betonskima stebričkoma verigo. Uporabljamo jih, da omejimo grede in preprečimo, da bi ljudje hodili po gredah ali izven poti.

Kovane ograje so zagotovo med najlepšimi ograjami, saj so pogosto prava umetniška dela. Ne nudijo zasebnosti, so pa dobra ovira za nepovabljene goste. Običajno jih kombiniramo z zidanimi ograjami, kjer so kovani deli osrednji element posameznega dela.

Betonske in zidane ograje

Te ograje so med najbolj masivnimi in potrebujejo najmanj vzdrževanja. Njihova postavitev je zahtevnejša in povezana z obsežnejšimi gradbenimi deli.

Elementne betonske ograje so relativno enostavne za postavitev. Med dva stebra z utori vstavimo betonsko ploščo, kije lahko polna ali pa ima različne vzorce. Takšna ograja je trajna in varna in lahko nudi veliko zasebnosti, razen, če je vzorec takšen, da je veliko odprtin.

Ograje iz betonskih ograjnikov so zidane ograje iz betonskih elementov različnih vzorcev. Betonski elementi so veliki nekaj decimetrov in jih postavljamo enega na drugega, kot vezivo pa uporabimo malto. Takšne ograje so trajne in ščitijo pred nepovabljenimi gosti, nudijo pa lahko tudi precej zasebnosti, če imajo ograjniki primeren vzorec, da ne prepušča pogledov.

Zidane ograje so najbolj trdne in najbolj trajne, vendar pa je njihova postavitev precej zahtevna. Nudijo popolno zasebnost in zaščito pred živalmi ter nepovabljenimi gosti. Vzdrževanja je zelo malo. Narejene so lahko iz opeke, kamnitih ali betonskih zidakov. So pa takšne ograje lahko zelo velik poseg v krajino in zelo moteče.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem