Naravna zaščita jagod pred škodljivci

jagodeJagode napadajo številni škodljivci, ki zmanjšujejo količino pridelka. Škodljivcev je več tam, kjer gojimo jagode na večjih površinah. Pomagamo si lahko s sajenjem rastlin, ki škodljivce odganjajo in z drugimi pripomočki, ki so naravi prijazni.

Ptice lahko pojedo večjo količino jagod in nas tako prikrajšajo za pridelek. Proti njim se borimo z namestitvijo zaščitne mreže nad gredo z jagodami, da jim onemogočimo dostop. Pri izbiri mreže pazimo, da ima dovolj velike luknje, da ne bomo preprečili dostopa žuželkam. Jagode so sicer večinoma samooplodne, vendar je pridelek večji, če jih oprašujejo žuželke. Pomaga lahko tudi nameščanje različnih strašil, pri čemer se najbolje obnesejo stare zgoščenke (CD plošče), ki jih obesimo na vrvice, ki smo jih speljali nad gredo z jagodami.

Polži so zagotovo eni izmed največjih škodljivcev jagod na domačem vrtu. Prav nesramno se mastijo z lepimi jagodami, pri tem pa posameznih jagod niti ne pojedo v celoti, temveč jih le delno izdolbejo, na njih pa pustijo svojo sluz. Takšne jagode so neuporabne. Za uspešno preganjanje polžev moramo postopati celovito na ravni celotnega zelenjavnega vrta. Bistveno je, da vrt naredimo polžem neprijazen. Pomagalo bo, če bomo sadili ognjič, gorčica, čebula, mak, žajbelj, timijan, česen, pelin, kapucinke in nekatere druge. Več o preganjanju polžev >>

Jagode napadajo številne žuželke. Najboljša obramba proti njim je sajenje rastlin, ki odganjajo žuželke, ki povzročajo škodo. Skupaj z jagodami in okoli grede z jagodami sadimo baziliko, česen, čebulo, meto in drobnjak. Vse te rastline s svojim vonjem odganjajo škodljivce.

Pred ogorčicami (nematode) lahko jagode obranimo s sajenjem žametnic (smrdljivk), ki varujejo tudi pred ušmi in koloradskim hroščem, zato naj svoje mesto najdejo v vsakem zelenjavnem vrtu. Proti ušem se lahko borimo tudi z milnico. V litru vode raztopimo približno žličko mila, s tekočino pa poškropimo jagode.

Zanimive sorodne vsebine: 
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem