Cvetlični lonci, korita in posode

Cvetlične lonce, cvetlična korita in posode uporabljamo za sajenje rastlin, kjer nimamo na voljo gred ali pa rastline želimo premikati. Tako sadimo rastline v posode za uporabo na okenskih policah, balkonih in terasah, na tlakovanih dvoriščih in stopniščih. Posode uporabimo tudi, kadar imamo rastline, ki ne prezimijo na prostem in jih jeseni premaknemo v rastlinjak, zimski vrt ali na drugo prezimno mesto. Cvetlične lončke uporabljamo tudi za kaljenje rastlin in vzgojo mladih rastlin, ki jih kasneje presadimo na grede ali v večje posode.

Cvetlični lonci in posode so različnih velikosti in oblik. Prevladujeta okrogla in kvadratna oblika, cvetlična korita pa so pravokotne oblike, da jih lažje postavimo na okenske police. Kvadratni lonci imajo nekoliko večji volumen od okroglih in bolje izkoristijo prostor. Okrogli so veliko bolj priljubljeni. Globina loncev je odvisna od oblike. Najbolj razširjeni so lonci, ki so enako globoki kot široki. Za manjše rastline se uporabljajo nizke posode, ki imajo večjo površino in manjšo globino.

Lonci morajo imeti na dnu odcedno odprtino, skozi katero odteka voda. Ker pri sajenju lahko skozi luknjo, še posebej, če je ta večja, uide zemlja, na dno namestimo nekaj drenaže v obliki grobega peska ali črepinj. Luknjo lahko prekrijemo z večjo črepinjo.

Lonci so običajno narejeni iz plastike ali žgane gline. Cenejši plastični lonci in posode so izdelani iz polipropilena, ki pa postane v hladnem vremenu krhek in rad poči. Lonci iz mešanice polipropilena in polietilena so veliko bolj trajni na mrazu. Prednost plastičnih loncev je, da so lahki za prenašanje, neobčutljivi na udarce in enostavni za čiščenje. Ker so neprepustni za zrak, se vsebina počasneje izsušuje, kar lahko vodi v gnitje korenin. Tudi korenine v plastičnih loncih težje dihajo.

Glineni lonci in posode so dražji od plastičnih. So težki in primerni predvsem za večje rastline, ki se lahko prevrnejo. So lepega videza in sestavni del vsakega mediteranskega vrta. Stene so porozne in olajšajo dihanje korenin in preprečujejo njihovo gnitje. Za čiščenje so zahtevnejši od plastičnih in paziti moramo, da jih ne poškodujemo, kadar jih premikamo.

Pri sajenju ali sejanju rastlin, ki ne prenašajo presajanja, uporabimo razgradljive lončke. Narejeni so iz šotnih ali lesnih vlaken in mahu. Ko so rastline dovolj velike za presajanje, lonček zagrebemo v zemljo na gredi ali v večjo posodo. Stene lončka bodo v zemlji razpadle, korenine pa jih bodo enostavno predrle. Takšne lončke lahko izdelamo tudi sami, tako da v tulec zvijemo časopisni papir, ga spodaj potlačimo, da dobimo širše dno lončka, na vrhu pa porežemo, da ni preglobok.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem