Življenjska doba semen

Skoraj vsakdo, ki ima svoj vrt se prej, ko slej sreča z vrečko s semeni, ki leži na kakšni polici ali škatli že leto, dve ali dlje. Najpomembnejše vprašanje, ki se postavi pri tem, je, ali bodo semena vzklila. Rok trajanja semen je odvisen od več dejavnikov, najpomembnejša pa sta vrsta rastline in način, kako so bila semena shranjena.

Semena večine rastlin so namenjena temu, da vzklijejo čim prej, ne pa shranjevanju več let ali desetletij. V grobnicah staroegipčanskih vladarjev so našli 3000 in več let stara semena, ki so bila še vedno kaljiva. Shranjena so bila v idealnih pogojih, kaljivih pa je bilo zelo malo semen. Kljub temu skušamo na vrtu uporabljati čim bolj sveža semena, torej semena, vzgojena v lanski sezoni. Preko zime semena ohranijo kaljivost, vendar pa se ta zmanjša. Tako naslednjo sezono nikoli ne vzkalijo vsa semena, temveč le del. Delež vzkaljenih semen – kaljivost – je odvisen od načina shranjevanja semen in rastlinske vrste.

Semena, kupljena in doma vzgojena shranjujemo v suhem, temnem in hladnem prostoru. Zračna vlažnost naj bo okoli 50 % in temperatura okoli 10 stopinj Celzija. V takšnih razmerah bo življenjska doba semen najdaljša. Doma vzgojena semena posušimo na zraku in jih shranimo v papirnate vrečke ali steklene kozarce, v katere na dno namestimo nekaj riževih zrn, ki bodo vezala vlago.

Trajanje kaljivosti semen je odvisno od vrste rastline. Nekatera semena ohranijo kaljivost le preko zime do nove sezone, medtem ko lahko druga vzkalijo tudi nekaj let po nastanku. V vsakem primeru pa se kaljivost (delež semen, ki vzkalijo) vsako leto nekoliko zmanjša. Rok trajanja semen je, kažejo raziskave, zelo odvisen od količine olj, ki jih semena vsebujejo. Rastline, ki imajo več olj, imajo krajši rok kaljivosti.

Semena okrasnih enoletnic in dvoletnic običajno ohranijo kaljivost od enega do tri leta. Semena trajnic so večinoma kaljiva od dve do štiri leta.

Kaljivost pravilno shranjenih semen zelenjave:

  • blitva do 4 leta,
  • brokoli do 5 let,
  • buče do 4 leta,
  • cvetača do 5 let,
  • čebula do 3 leta,
  • endivija do 5 let,
  • fižol do 2 leti,
  • grah do 2 leti,
  • jajčevec do 4 leta,
  • kitajsko zelje do 3 leta,
  • koleraba do 4 leta,
  • koleraba do 5 let,
  • korenček do 3 leta,
  • koromač do 4 leta,
  • kumare do 3 leta,
  • lubenica do 4 leta,
  • ohrovt do 4 leta,
  • paprika do 2 leti,
  • paradižnik do 8 let,
  • pastinak 1 leto,
  • pesa do 5 let,
  • peteršilj do 2 leti,
  • por do 3 leta,
  • radič do 4 leta,
  • repa do 4 leta,
  • solata do 3 leta,
  • špinača 1 leto,
  • zelena do 3 leta,
  • zelje do 5 let.

V nekaterih primerih so lahko semena kaljiva tudi dlje od navedenega časa, vendar se kaljivost že zelo močno zmanjša.

Če najdemo stara semena in ne vemo, ali so še kaljiva, lahko napravimo zelo preprost preizkus kaljivosti, preden jih posejemo na gredo. Na krožnik ali pladenj v prostoru s sobno temperaturo položimo dve mokri papirnati brisači drugo na drugo. Nanju položimo 10 semen in prekrijemo s prozorno plastično folijo. Če semena po nekaj dnevih vzklijejo, jih lahko uporabimo. Število vzklitih semen nakazuje, kolikšen uspeh sejanja lahko pričakujemo.