Botanični vrt Berlin

Berlinski botanični vrt (Botanični vrt Berlin) je eden izmed treh svetovno najbolj pomembnih botaničnih vrtov. Njegovi zametki segajo v davno leto 1679, ko je bil izdelan prvi modelni agrikulturni vrt, na zdajšnjo lokacijo pa je bil preseljen ob prelomu iz 19. v 20. stoletje. Botanični vrt danes obsega 126 ha in ima okoli 22.000 različnih vrst rastlin. Ima 6.000 m2 rastlinjakov s tropskimi in puščavskimi rastlinami.

Botanični vrt Berlin

Botanični vrt Berlin

Del vrta je urejen po geografskih enotah severne hemisfere. Sprehodimo se lahko od Evrope, preko Azije vse do Japonske in Severne Amerike. Občudujemo lahko zelnate rastline, grmovnice in druge rastline različnih podnebnih območij.

Botanični vrt Berlin

Botanični vrt Berlin

Velik del botaničnega vrta je zasnovan kot arboretum. V njem uspeva preko 1.800 različnih vrst dreves in grmov. Drevesa so relativno stara in temu primernih dimenzij. Občudujemo jih lahko v vsej lepoti in nekatera so resnično lepa. Drevesa rastejo samostojno, v manjših skupinah in v manjših gozdovih. Bogata je zbirka iglavcev. Arboretum in določeni deli vrta so urejeni povsem sistematsko, tako da so rastline sajene po družinah.

Botanični vrt Berlin

Botanični vrt Berlin - kaktusi

Del botaničnega vrta je namenjen različnim oblikam vrtov in rastlinam, ki jih sestavljajo. Sprehodimo se lahko skozi podeželski vrt, hišni vrt in italijanski vrt. Ne manjkajo tudi travniki, ki so zasajeni po letnih časih in vodni vrtovi z vodnimi rastlinami. Ob botaničnem vrtu je botanični muzej.

Botanični vrt Berlin

Botanični vrt Berlin

Berlinski botanični vrt je zanimiva atrakcija za vse, ki jih zanimajo rastline. Zaradi njegove velikosti si je treba vzeti vsaj pol dneva časa, lahko pa v njem preživimo cel dan. Odprt je vse dni v letu, najbolj zanimiv pa je zagotovo pozno spomladi, poleti in zgodaj jeseni.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem