Vrtna uta ali vrtni paviljon

V preteklosti so bile vrtne ute ali vrtni paviljoni sestavni del vsakega vrta, lastniki pa so med seboj tekmovali, kdo bo imel lepšo. Sledilo je obdobje, ko se vrtne ute niso gradile, danes, pa so ponovno vedno pogostejši element vrtov.

Bel vrtni pavliljon ali uta

Vrtne ute so neke vrste hišic s trdno streho odprtimi stenami in brez vrat. Stene lahko povsem manjkajo ali pa so do polovice odprte. Običajno so okrogle ali šesterokotne oblike. Streha je krita z opečnato kritino, skodlami, slamo, tegolo ali drugo podobno kritino. Za gradnjo se najpogosteje uporablja les, lahko pa tudi kovinski elementi. Vrtno uto postavimo na betonsko temeljno ploščo. Če ne želimo izvajati večjih gradbenih del, lahko nosilne elemente postavimo na kovinske nosilce, ki so na betonskih temeljih. Tla lahko tlakujemo s kamnitimi ploščami, betonskimi tlakovci, lesenimi tlakovci ali pa nasujemo pesek. Posebno doživetje bo, če bomo tla posuli z lubjem.

Po stebrih in stenah vrtne ute speljemo različne vzpenjavke, ki bodo uto povsem prerasle. Nekatere različice ut nimajo trdne strehe, napravimo le strešno ogrodje, po katerem speljemo vzpenjavke. Takšna uta nas ne bo ščitila pred dežjem.

Romantični vrtni paviljon

V vrtno uto postavimo mizo in stole. Streha nas ščiti pred padavinami, tako da se lahko v uti družimo tudi v primeru slabega vremena. Vrtna uta je romantični kotiček vrta, zato jo, če le imamo dovolj prostora, postavimo v romantični vrt.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem