Knjiga Zelišča v kulinariki

Zelišča v kulinariki -- naslovnicaNa domačem vrtu lahko pridelamo različna zelišča, ki jih še sveža uporabljamo pri pripravi različnih jedi. Ni boljšega, kot začiniti doma pridelano zelenjavo z domačimi zelišči. V slovenski kuhinji je veliko jedi, pri pripravi katerih lahko uporabljamo domača zelišča. V knjigi Zelišča v kulinariki so po vrstah zelišč zbrani recepti za izbrane slovenske jedi, ki izvirajo iz Bele krajine.

Knjiga Zelišča v kulinariki je izdelek študijskega krožka »Zelišča v kulinariki«, ki je deloval v okviru Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj, v njem pa so sodelovale članice, ki so poznavalke zelišč. V knjigi je poudarek na jedeh, ki se pripravljajo v Beli krajini.

Zelišča v kulinariki - predstavitev zelišča

Knjiga vsebuje recepte z uporabo 19 zelišč: bazilika, čemaž, drobnjak, vrtni janež, prava kamilica, koper, velika kopriva, navadna kumina, vrtni majaron, melisa, poprova meta, petrešilj, navadni regrat, navadni rožmarin, prava sivka, vrtni šetraj, vrtni timijan in žajbelj. Avtorice so vsako zelišče na kratko predstavile z opisom rastline, ljudskimi imeni, načini uporabe v ljudskem zdravilstvu in z uporabo v kulinariki. Niso pozabile napisati tudi s katerimi drugimi zelišči se zelo dobro ujame pri pripravi jedi.

Zelišča v kulinariki - kuharski recept

Predstavitvi posameznega zelišča sledijo kuharski recepti. Recepti so razumljivo napisani in tudi ne najbolj vešči vrtenja v kuhinji bodo znali skuhati dobre jedi.

Knjiga je prosto dostopna v elektronski obliki na spletnem mestu Študijski krožki.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem