Izbira materiala za gradnjo zimskega vrta

Osnovni material za zimski vrt je steklo. Pri tem se uporabljajo različne oblike steklenih elementov. Ker steklo prekriva večji del površine, mora imeti ustrezne izolativne lastnosti, da ne prepušča preveč toplote. Danes se uporabljajo večslojni stekleni elementi, ki imajo med posameznimi steklenimi ploščami različne izolativne pline.

Posebno pozornost moramo posvetiti izbiri stekla za streho. Strešni del je izpostavljen toči, ki lahko stekla močna poškoduje ali uniči. Zato se uporabljajo varnostna stekla (kaljeno in lepljeno steklo), ki prenesejo visoke obremenitve. Če morebiti pride do uničenja, steklo ne razpade na nevarne kose, ki bi bili nevarni.

Namesto steklenih elementov se lahko uporabljajo elementi iz umetnih materialov, ki pa imajo nekoliko drugačne lastnosti. Nekatere vrste niso tako prepustne za svetlobo kot steklo, kar pa ni nujno slabost.

Za nosilno konstrukcijo lahko izbiramo med lesom, aluminijem in jeklom. Kateri material izberemo, je stvar okusa, saj sodobne tehnike izdelave omogočajo dobre izolativne in nosilne lastnosti vsem trem materialom.

Konstrukcija iz lesa ima zelo dobre izolativne lastnosti in lep naraven videz. Zaradi tega se lahko dobro ujame z rastlinami. Slabost je, da je treba les na začetku dobro zaščititi, čez čas pa potrebuje redno vzdrževanje predvsem z zunanje strani. Lesena konstrukcija je nekoliko debelejša, da se zagotovi ustrezna nosilnost.

Jeklene konstrukcije imajo visoko nosilnost. Na pogled so najbolj elegantne in najmanj opazne. Imajo nekoliko slabše izolativne lastnosti.

Aluminijaste konstrukcije so zelo dobro odporne proti vremenskim vplivom. Ker je aluminij dober toplotni prevodnik, imajo slabe izolativne lastnosti. Proizvajalci zato aluminij kombinirajo z umetnimi materiali, da preprečijo nastanek toplotnih mostov, pretirane izgube toplote in pojav kondenza.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem