Vzdrževanje vrtnega pohištva

Vrtno pohištvo je izpostavljeno različnim vremenskim dejavnikom, ki nanj vplivajo negativno, poleg tega pa so v zraku različne nečistoče, ki se oprimejo pohištva. Vrtno pohištvo redno čistimo in vzdržujemo, da ostane uporabno in ohrani svojo lepoto.

Leseno vrtno pohištvo

Les je lep material, ki mu najbolj škoduje vlaga. Na mestih, kjer se zadržuje voda, bo les začel počasi propadati (gniti). Zato se za vrtno pohištvo običajno uporabljajo drevesne vrste s tršim lesom in lesom, ki vsebuje različne zaščitne snovi. Od drevesnih vrst, ki uspevajo pri nas, se uporablja les hrasta, kostanja, macesna in robinije, med tujimi pa prevladujejo tropski lesovi, ki so zelo odporni.

Če leseno pohištvo pustimo nezaščiteno, potem bo sčasoma iz rjave (ali druge naravne barve lesa) postalo sivo. Siva barva je naravna barva mrtvega lesa, ki je izpostavljen soncu. Primer so različne pastirske koče v visokogorju za katere se uporablja les brez zaščite. Da obdržimo prvotno barvo lesa, ga moramo ustrezno zaščititi. Lahko ga polakiramo ali pa premažemo z ustreznim oljem. Z oljem premazani les moramo vsako leto na novo premazati, da obdrži svojo barvo. Če je pohištvo lakirano ali pobarvano, vsakih nekaj let ponovno prebarvamo. Vsako leto ob koncu sezone les očistimo z mehko krtačo in milnico. Če je zelo umazan, potem uporabimo blago čistilo, ki ga nanesemo s krpo.

Kovinsko vrtno pohištvo

Kovinsko vrtno pohištvo ne potrebuje veliko vzdrževanja. Vsako leto ga pregledamo in morebitne poškodbe zaščitimo (polakiramo ali pobarvamo), da se ne bo pojavila rja. Če je pohištvo iz aluminija, ti pregledi niso potrebni. Ob koncu sezone ga obrišemo z vlažno krpo, da odstranimo umazanijo. Če je ta trdovratna, uporabimo čistilo.

Vrtno pohištvo iz plastičnih mas

Vrtno pohištvo iz umetnih mas vsako leto temeljito očistimo. Obrišemo ga z mokro krpo. Če je umazanija trdovratna, uporabimo čistilo za plastiko. Uporaben je tudi parni čistilnik.

Vrtno pohištvo iz kamna

Kamnito vrtno pohištvo je zelo odporno, vendar pa se na njem sčasoma nabere umazanija. Zato ga vsake toliko časa očistimo. Najlažje je čiščenje poliranega kamna. Uporabimo krpo in čistilo za kamen. Z rednim čiščenjem ohranjamo lesk in lepoto kamna. Vedno uporabljajmo specializirana čistila. Na apnencu nikakor ne smemo uporabljati čistil na osnovi kislin, saj bodo poškodovala kamen. Za čiščenje nepoliranega kamna uporabljamo mehke krtače.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem