Zanimivosti

Botanični vrt v Zagrebu

Botanični vrt naravoslovno matematične fakultete Univerze v Zagrebu je eden manjših botaničnih vrtov v Evropi, a zagotovo med lepšimi. Od 4,7 ha površine večji del zavzema arboretum, kjer je poudarek na drevesnih in grmovnih vrstah. Drevesa tudi tvorijo zasnovo vrta, ki jo dopolnjujejo grede z različnimi zelnatimi rastlinami. Na nekaj mestih so ribniki in bazeni z zbirko vodnih, obvodnih in močvirskih rastlin.

Sterilni kultivarji rastlin so manj prijazni do žuželk

Rumena vrtnicaNa področju okrasnih rastlin se pojavljajo sterilni kultivarji. Takšne rastline niso sposobne razviti semen, s katerimi bi se razmnoževale. Njihova značilnost je tudi, da običajno proizvedejo manj cvetnega prahu in nektarja ter so tako manj prijazne do žuželk, ki nabirajo in se prehranjujejo z nektarjem ter cvetnim prahom.

Manj sladkorja in soli za več vitalnosti

(Ogasno besedilo) Ob hitrem tempu življenja pogosto pozabljamo na redno prehranjevanje, pitje zadostne količine vode in ustrezno gibanje. Poleg tega naša prehrana vsebuje preveč sladkorja in soli, kar lahko privede do različnih težav, ki vplivajo na kakovost življenja. V Sparu se tega zavedajo, zato so sprejeli pomembno zavezo, ki je del njihovega trajnostnega delovanja Vse za lepši jutri.

Kislo ali sveže, najboljše je domače

Zeljna glava(Oglasno besedilo) Letošnje toplo poletje razvaja tudi v septembru, zato nas na vrtnih gredah še vedno razveseljujejo pisani plodovi, v kuhinji pa njihovo razkošje okusov. Tako je tudi v Sparu, kamor vsak dan na police prihaja sveža zelenjava avtohtonih slovenskih sort SPAR Kot nekoč.

S sajenjem topolov, ki vsebujejo probiotike, je mogoče čistiti tla

Topolova plantažaDrevesa lahko iz tal odstranjujejo škodljive snovi, ki jih lahko kopičijo v lesu ali listih. Kopičenje škodljivih snovi vpliva na zdravje in razvoj dreves, ki lahko v skrajnem primeru tudi propadejo. Raziskovalci Univerze v Washingtonu so odkrili, da nekatere probiotične bakterije drevesa ščitijo pred škodljivimi snovmi in jih razgrajujejo.

Čas je za paradižnik Kot nekoč

Paradižnik val(Oglasno besedilo) Projekt SPAR Kot nekoč je v polnem teku. Partnerji, ki jim je Spar Slovenija zagotovil 100-odstoten odkup pridelka vrtnin avtohtonih slovenskih sort, Sparove police zalagajo z odlično zelenjavo pristnih domačih okusov. Ledenkam in mlademu krompirju kresniku se zdaj pridružuje priljubljen paradižnik val: dan za dnem sveže obran in dostavljen po najkrajši poti od pridelovalcev iz Posavja.

Pristni okusi avtohtonih sort zelenjave na vašem krožniku

(Oglasno besedilo) Spar Slovenija nam je letos spomladi predstavil novo linijo izdelkov SPAR Kot nekoč. Toda v resnici gre za veliko več kot le za še eno trgovsko blagovno znamko. Povezal je izbrane slovenske pridelovalce, da so posejali avtohtone sorte zelenjave. Sodelovanje s Sparom pridelovalcem zagotavlja 100-odstoten odkup, vam pa pristen domač okus, kot se ga spomnimo z babičinega vrta. Ravno te dni v vaš najbližji Spar prihajajo edinstvene ledenke avtohtonih sort, kmalu pa tudi slovenski krompir kifeljčar kresnik in še veliko druge okusne sezonske zelenjave.

Domača paprika in paradižnik najbolj dišita

Sadike paprike

(Oglasno besedilo) Izberite stare slovenske sorte in uživajte v okusnem in aromatičnem pridelku – kot nekoč. Pod blagovno znamko SPAR Kot nekoč so vam na voljo semena, semenski krompir in zdaj tudi sadike paradižnika in paprike slovenskih avtohtonih in udomačenih sort.

Svež brokoli ima najboljši okus

BrokoliZa zelenjavo velja prepričanje, da je najboljša za uporabo sveža. Kljub temu veliko zelenjave ne uporabimo sveže, temveč jo skladiščimo oz. shranimo za kasneje. To velja še posebej za zelenjavo, ki jo kupimo v trgovinah. Določena zelenjava, kot je npr. sladki krompir ali paradižnik pa v resnici postane boljšega okusa in ima več hranil, če jo za nekaj časa shranimo pred uporabo. Brokoli, je pokazala raziskava, je najbolje uporabiti čim prej po nabiranju.