Zanimivosti

Čas je za paradižnik Kot nekoč

Paradižnik val(Oglasno besedilo) Projekt SPAR Kot nekoč je v polnem teku. Partnerji, ki jim je Spar Slovenija zagotovil 100-odstoten odkup pridelka vrtnin avtohtonih slovenskih sort, Sparove police zalagajo z odlično zelenjavo pristnih domačih okusov. Ledenkam in mlademu krompirju kresniku se zdaj pridružuje priljubljen paradižnik val: dan za dnem sveže obran in dostavljen po najkrajši poti od pridelovalcev iz Posavja.

Pristni okusi avtohtonih sort zelenjave na vašem krožniku

(Oglasno besedilo) Spar Slovenija nam je letos spomladi predstavil novo linijo izdelkov SPAR Kot nekoč. Toda v resnici gre za veliko več kot le za še eno trgovsko blagovno znamko. Povezal je izbrane slovenske pridelovalce, da so posejali avtohtone sorte zelenjave. Sodelovanje s Sparom pridelovalcem zagotavlja 100-odstoten odkup, vam pa pristen domač okus, kot se ga spomnimo z babičinega vrta. Ravno te dni v vaš najbližji Spar prihajajo edinstvene ledenke avtohtonih sort, kmalu pa tudi slovenski krompir kifeljčar kresnik in še veliko druge okusne sezonske zelenjave.

Domača paprika in paradižnik najbolj dišita

Sadike paprike

(Oglasno besedilo) Izberite stare slovenske sorte in uživajte v okusnem in aromatičnem pridelku – kot nekoč. Pod blagovno znamko SPAR Kot nekoč so vam na voljo semena, semenski krompir in zdaj tudi sadike paradižnika in paprike slovenskih avtohtonih in udomačenih sort.

Svež brokoli ima najboljši okus

BrokoliZa zelenjavo velja prepričanje, da je najboljša za uporabo sveža. Kljub temu veliko zelenjave ne uporabimo sveže, temveč jo skladiščimo oz. shranimo za kasneje. To velja še posebej za zelenjavo, ki jo kupimo v trgovinah. Določena zelenjava, kot je npr. sladki krompir ali paradižnik pa v resnici postane boljšega okusa in ima več hranil, če jo za nekaj časa shranimo pred uporabo. Brokoli, je pokazala raziskava, je najbolje uporabiti čim prej po nabiranju.

Pajki jedo tudi rastline

Pajk na listuSplošno prepričanje je, da se pajki prehranjujejo z žuželkami, nekatere večje vrste tudi z nekaterimi drugimi živalmi, kot so ribe, žabe in netopirji. Raziskave so pokazale, da se pajki prehranjujejo tudi z rastlinami in cvetnim prahom. Po rastlinski hrani pogosteje posegajo pajki, ki živijo v toplejših predelih našega planeta.

Izkoristite priložnost in si zagotovite sadike avtohtonih slovenskih sort

Sadike v posodicah(Oglasno besedilo) Če vam ni uspelo vzgojiti svojih sadik avtohtonih slovenskih in udomačenih sort, jih lahko od 29. marca dalje dobite v izbranih trgovinah Spar in Interspar po vsej Sloveniji. Izberete lahko sadike solate leda, ptujske rdeče čebule, belokranjke ter ljubljanskega in varaždinskega zelja 2 (glej opombo), nekoliko kasneje pa bodo na voljo še sadike izbranih sort paprike in paradižnika.

Mravlje so »kmetovale« že pred 50 milijoni let

Mravlja na cvetuLjudje smo začeli gojiti rastline pred približno 10.000 leti. Takrat se je rodilo kmetijstvo. A človeštvo so prehitele mravlje. Te so pred 50 milijoni let začele gojiti glive, s katerimi se prehranjujejo, kar počnejo še danes.

Dragocene stare sorte se vračajo

Sejanje avtohtonih sort(Oglasno besedilo) 1. marec 2017 - Ptujska rdeča čebula, belokranjka, ljubljanska ledenka, posavka in ljubljansko rumeno korenje, žličar, češnjevec, maslenec, maslena koleraba ... Naše stare sorte zelenjave spet osvajajo slovenske vrtove.

Sferični vrt za samooskrbo z zelenjavo

20.Sestavni deli za sferični vrt februar 2017 - Space10, Ikein laboratorij za oblikovanje za prihodnost, je objavil načrte za vrt sferični vrt, ki si ga lahko postavi vsakdo. Vrt, ki omogoča gojenje rastlin v več nivojih, je namenjen samooskrbi, kjer nimamo možnosti večjih vrtov ali površin za pridelavo hrane. Vrt so poimenovali »Growroom« ali »soba za gojenje« v prevodu. Z njim želijo vsem zainteresiranim omogočiti lastno pridelavo zelenjave.