Pospeševanje kaljenja semen

KalčekSejanje semen je prvi korak do čudovitega cvetja ali okusne zelenjave. Pripravi grede, setvenih pladnjev ali lončkov sledi sejanje semen. Semena lahko posejemo ali posadimo v zemljo in čakamo, da vzklije. Čas kalitve je odvisen od temperature, svetlobe in seveda lastnosti rastline. Kaljenje lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov. Uspešnost je odvisna od kakovosti semen in od ustreznosti pogojev, ki jih zagotovimo. Kaljenje semen lahko pospešimo z nekaterimi enostavnimi ukrepi.

Vsaka rastlinska vrsta izvira iz nekega okolja, v katerem prevladujejo določeni pogoji, ki rastlini ustrezajo. Če te pogoje poznamo, lahko pospešimo kaljenje.

Številne vrste zelenjave in cvetočih rastlin izvirajo iz območij, za katera so značilne hladne zime. Semena takšnih rastlin najbolje uspevajo, kadar jih imamo nekaj časa v hladnem, temnem in vlažnem prostoru. Na ta način se zmehča ovojnica.

Semena rastlin, ki izvirajo iz sušnih območij, bodo bolje kalila, če jih po sejanju dobro zalijemo ali pa preko noči namočimo v vodi. Tako namočena semena hitro vzkalijo. Semen nikoli ne namakamo dlje kot 24 ur, da ne začnejo gniti.

Kako vemo, kaj bo pospešilo kaljenje? Najboljša informacija je vrečka s semeni. Na vrečkah s semeni, ki jih kupimo v vrtnariji ali trgovini, so običajno napisani nasveti za gojenje in kaljenje. Če se jih držimo, bomo uspešni. Dodatne informacije pa lahko poiščemo tudi na internetu ali v knjigah.

Namakanje semen

Namakanje semen je najboljši način za spodbujanje kaljenja. Semena dan pred sejanjem namočimo v mlačni vodi. Za namakanje uporabimo pladenj ali drugo posodo. Namakamo do 24 ur. Daljše namakanje lahko povzroči gnitje semen. Namočena semena bodo nabreknila, semenska ovojnica pa se bo zmehčala. Semena posejemo na grede ali v posode in zalijemo. Namakamo lahko večino semen z izjemo najmanjših. Ta bodo dovolj vlage prejela iz vlažne zemlje.

Ohlajanje semen

Nekatera semena za aktivacijo potrebujejo hladno obdobje. To so semena tistih rastlin, ki uspevajo v zmernem pasu, kjer imamo zimo. Za aktiviranje kaljenja potrebujejo hladno in vlažno obdobje.

Semena lahko jeseni posejemo na grede ali v lončke, ki jih prezimimo v topli gredi. V primeru lončkov na vrhu posujemo plast peska, da zaščitimo pred spiranjem, ki ga lahko povzroči dež. Lončke zakopljemo v zemljo, da jih zaščitimo pred zimskim mrazom. Namesto da jih posejemo v lončke ali grede, jih lahko preko zime shranimo v hladilniku in spomladi posejemo v posode ali na grede.

Če semen ne bomo sejali jeseni in jih bomo preko zime shranili na suhem, jih moramo spomladi »prepričati,« da je zima. To storimo tako, da jih najprej za 24 ur namočimo v vodi. Namočena semena posejemo v majhne lončke ali na setveni pladenj ter jih prekrijemo z zemljo. Posodo nato shranimo v hladilniku. Tedensko preverjamo, ali so semena že vzklila. Ko vzklijejo, jih previdno presadimo v posode ali na stalno mesto na gredi.

Obdelava semenske ovojnice

Semenska ovojnica nekaterih rastlinskih vrst preprečuje dostop vlage v notranjost. Šele ko je ovojnica poškodovana, vlaga začne prehajati v notranjost, kar omogoči razvoj embria in kaljenje. Takšna semena pred kaljenjem fizično obdelamo. Z nohtom lahko prerežemo ovojnico, lahko pa si pomagamo tudi z vrtnarskim nožem. Drug način je uporaba brusilnega papirja, s katerim obdelamo ovojnico semena.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem