Oblikovanje vrta z grmovnicami

Grmi imajo v vrtu pomembno vlogo. S svojo obliko, strukturo in barvami imajo velik vpliv na podobo vrta. Ob izbiranju primernih grmov vedno pretehtamo njihovo vlogo v vrtu in vpliv, ki ga bodo imeli na podobo vrta.

Podoba grmov se preko leta spreminja, učinek, ki ga imajo, pa se temu prilagaja. Spomladi imajo dober učinek grmovnice, ki bogato in pisano cvetijo. V vrt prinesejo barve, ki se mešajo s svetlo zelenimi barvami spomladanskega listja. S premišljeno izbiro grmovnic lahko cvetenje prenesemo v poletje. Cvetoči grmi se lahko zlijejo s cvetočimi trajnicami v pisane valovite grede. Jeseni listje grmovnic spremeni barve. Nekatere vrste imajo še posebej lepo listje. V času zime pridejo najbolj do izraza zimzeleni grmi, ki poskrbijo za zeleno barvo v belini snega.

Grmi so lahko vezni člen med hišo in vrtom. S svojo zaobljeno obliko tvorijo prehod med ravnimi in čistimi linijami stavb in zavitimi in mehkimi linijami, ki prevladujejo v vrtu. Grmi so lahko sestavni del predhišnega vrta in predstavljajo dobrodošlico obiskovalcem.

Pri odločanju za grmovnice se ravnamo po celotni podobi vrta. Grmi so vizualno močne rastline, ki imajo svoj pečat v podobi vrta. Barvno se morajo ujemati z drugimi rastlinami. Tudi debelca in veje so lahko privlačni, do izraza pa pridejo v zimskem času, ko grm odvrže listje. Boljši učinek bomo dosegli, če bomo skupaj posadili več takšnih grmov. Nekatere grmovnice gojimo zaradi lepih mladih poganjkov. Redno jih obrezujemo, da imajo vsako leto večje število novih poganjkov.

Grme lahko posadimo v vrt samostojno. Za tako obliko zasaditve so primerne grmovnice, ki razvijejo zanimivo obliko, imajo barvno privlačno listje ali pa zanimivo listje. Takšne grme posadimo tako, da so vidni iz različnih delov vrta. Nekateri iglasti grmi in pritlikave sorte iglavcev imajo zelo zanimivo obliko in so primerni kot popestritev dela vrta. Mesto, kamor posadimo posamezni grm, mora ustrezati grmu in se ujemati z vrtom. Samostojne grme posadimo na osrednjo točko vrta ali dela vrta, ki je vidna iz različnih delov vrta ali iz hiše. Takšnim grmom se zelo dobro poda zeleno ozadje iz zimzelene žive meje ali pa greda s travami ali zelenimi trajnicami.

Grmovnice lahko gojimo na gredah. Grmovnice izberemo tako, da zagotovimo zanimivo gredo preko celega leta. Zasaditev naj bo uravnovešena. Spredaj naj bodo nižji grmi, proti zadnjemu delu grede pa naj se njihova višina dviguje. Če gre za grede, ki so dostopne iz vseh strani, naj bodo višji grmi v središču, na robovih pa nižji. Na gredi lahko damo poudarek listju ali pa drugim delom grmov, kot so cvetovi ali plodovi. Upoštevati moramo, da so listi zanimivi večji del leta, medtem ko so cvetovi in plodovi omejeni le na krajše obdobje.

Grede, kamor posadimo grmovnice, imajo v prvih letih precej praznega prostora. Šele, ko se grmi nekoliko razrastejo, dobijo privlačen videz. Da so grede že od začetka zanimive, lahko med posamezne grme posadimo različne enoletnice in dvoletnice, ki jih popestrijo.

Grmovnice lahko kombiniramo z različnimi trajnicami, enoletnicami in dvoletnicami ter napravimo mešane grede. Grmi običajno predstavljajo ozadje za druge rastline, obenem pa skrbijo, da so grede zanimive vse leto, ne le v času, ko cvetijo zelnate rastline.

Če grme gojimo v posodah, se nam odpre mnogo novih oblikovalskih možnosti. Posode lahko preko leta po vrtu premikamo, v njih pa vzgajamo tudi grmovnice, ki ne preživijo nizkih zimskih temperatur. Grmi v posodah lahko delujejo kot živi kipi ali pa predstavljajo močno osrednjo točko vrta. Med seboj lahko kombiniramo več različnih grmov različnih oblik in tako ustvarjamo zanimive zelene skulpture.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem