Rastline, ki odganjajo muhe

muha na listuMuhe so nadležne žuželke, ki za povrh prenašajo številne bolezni. Predvsem poleti in zgodaj jeseni so še posebej moteče, saj jih je povsod veliko. Letajo okoli nas, sedajo na hrano in nas motijo pri vsakodnevnih opravilih. Težko jih je ujeti, če pa jih uspemo, pa jih hitro zmečkamo in naredimo madež na steni, oknu ali mizi. Na vrtu ali na okenski polici lahko gojimo nekatere rastline, ki uspešno odganjajo muhe.

Muhe letajo od maja do oktobra ali še dlje, če je jesen topla. Njihova značilnost je, da se hitro razmnožujejo. Samica od maja do oktobra odloži 15-krat od 60 do 70 jajčec, iz katerih se v 24 urah razvijejo ličinke. Po 10 do 14 dnevih se ličinke spremenijo v mlade muhe in cikel se ponovi.

Muhe prenašajo številne bolezni, ker se gibljejo po odpadkih in živalskih izločkih. Na nogah muhe, ki se je pred tem gibala po živalskih izločkih, so odkrili več kot 6 milijonov bakterij. Muha s pristankom na naši hrani odloži nekaj teh bakterij, s katerimi se lahko okužimo.

V vrtu, na terasi ali balkonu lahko gojimo več različnih rastlin, ki odganjajo muhe, oz. jih muhe ne marajo. Na ta način lahko zmanjšamo količino muh okli nas. Te rastline oddajajo vonj, ki ga muhe odvrača.

Rastline, ki odganjajo muhe:

  • lovor – uporabljamo sveže rastline in suhe liste;
  • bazilika – uporabljamo sveže rastline, ki jih lahko gojimo v lončkih in suhe liste; bazilike ne škropimo po listih, da ohrani močnejši vonj;
  • beli vratič – gojimo ga na prostem, odganja pa tudi molje, miši, mravlje, komarje in stenice;
  • sivka – uporabljamo na prostem, lahko pa jo posušimo in obesimo po stanovanju; poleg muh odganja tudi molje, stenice in klope;
  • pravi pelin – nasadimo ga blizu terase, na balkon ali ob vhod; poleg muh odganja tudi klope in molje;
  • vinska rutica – sadimo na vrtu; odganja tudi komarje in številne druge žuželke;
  • meta – meta s svojim vonjem zelo dobro odganja muhe; nasadimo lahko sveže rastline, v stanovanju pa uporabimo suhe liste.
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem