Kako zapolniti špranje med ploščami

Plevel na vrtni potiPri vrtnih poteh ali terasah iz tlakovcev, kamnitih ali betonskih plošč, so na stikih med njimi različno velike špranje. Te špranje so lahko namensko širše, ali pa skušamo narediti čim ožje. Kakorkoli, običajno se vanje zarastejo rastline, ki jih ne želimo – plevel. Če želimo špranje imeti lepe, a nam pletje ne gre od rok, ne želimo pa uporabljati herbicidov, kisa, vroče vode ali plamena za uničevanje, lahko posadimo nekatere pritlikave rastline.

V špranjah med ploščami se zadržuje vlaga in kopičijo hranila, ki so odlično rastišče za rastline, ki jim ustrezajo plitka, dobro odcedna tla in polno sonce. Zato se v špranjah tako radi zasadijo različni pleveli, ki kvarijo podobo. K težavi lahko pristopimo tako, da sami posadimo rastline, ki bodo zarasle špranje in polepšale poti.

Primerne so rastline, ki jim ustrezajo zelo plitka tla, pomanjkanje vode, sonce in so dovolj nizke, da nas ne ovirajo pri hoji ali pa bi morebiti potrebovale redno košnjo. Primerne rastline so pritlikave sorte rane materine dušice (Thymus praecox), rimske kamilice, korziške mente (Mentha requienii) ali družinske sreče (Soleirolia soleirolii). Te rastline bodo poti dodatno ozelenile, na vrt pa pripeljale tudi nekaj sredozemskih vonjav.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem