Gojenje zelišč in začimb na notranjih okenskih policah

Jeseni, ko pride v deželo mraz, zelišča na prostem ne proizvajajo več novih listov, ki bi jih lahko uporabili v kuhinji. Nekatera propadejo, druga pa mirujejo. Zelišča in začimbe lahko gojimo v lončkih in posodah na okenskih policah v notranjosti stanovanja ali hiše. Zahtevajo pa tako posajena zelišča nekoliko več nege.

Zelišča jeseni z vrta presadimo v lončke, če jih nismo gojili v lončkih. Na prostem jih pustimo do pred prve noči, ko temperature padejo pod ledišče. Takrat jih prenesemo v notranje prostore, vendar ne takoj v kuhinjo ali kateri drug ogrevan prostor. Za 2 do 4 tedne jih postavimo v svetel in neogrevan prostor (rastlinjak, okenska polica v garaži, hladna neogrevana soba), da se prilagodijo razmeram, ki vladajo v notranjih prostorih. Obenem pa takšna karantena pomaga, da se morebitni škodljivci ne razširijo na lončnice. Rastline redno opazujemo in ukrepamo ob pojavu žuželk.

Idealno mesto za zelišča in začimbe je svetla okenska polica. Najboljša izbira so okna na južni strani, pogojno ustrezajo tudi okna na vzhodni in zahodni strani. Pod okensko polico ne sme biti delujoči radiator, ker jim topel zrak ne bo godil in rastline se bodo prehitro izsuševale. Primerna temperatura je med 20 in 22 stopinjami Celzija, idealno pa je, da se ponoči zniža za približno 5 do 10 stopinj. Tako simuliramo razmere na prostem.

Lončke zalijemo z vodo, ko se toliko izsušijo, da je zemlja centimeter pod vrhom suha, kar lahko ugotovimo s prstom. Občasno z listov obrišemo prah ali pa rastline operemo z nežnim curkom vode nad umivalnikom.

Jeseni ne gnojimo. Ko pa se dan začne daljšati, pa začnemo redno gnojiti s tekočim gnojilom ali pa kompostom.

Lončke prestavimo na prosto aprila, ko so temperature dovolj visoke.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem