Nabiranje in shranjevanje zelišč

Zelišča nabiramo takrat, ko je vsebnost učinkovin najvišja. Čas za nabiranje zelišč, pri katerih uporabljamo liste, je tik pred cvetenjem. Pri rezanju na rastlinah pustimo dovolj listov ali brstov, da se lahko razvijejo novi poganjki. Liste zelišč nabiramo v dopoldanskem času, ko se rastline še ne segrejejo, jutranja rosa pa se že posuši. Plodove in semena nabiramo tik preden dozorijo v jutranjem času. Korenine, korenike in čebulice nabiramo jeseni, ko rastlina zaključi z rastjo in se pripravi na zimski počitek.

Po nabiranju zelišča temeljito operemo in pripravimo na shranjevanje. Nabrana zelišča najpogosteje posušimo, lahko pa jih zmrznemo ali shranimo v kisu in olju.

Zelišča, z izjemo semen, nikoli ne sušimo na soncu. Povežemo jih v snope in obesimo na senčno mesto ali pa jih posušimo v škatlah, na mizi ali na drug način. Če se na zraku ne posušijo dovolj, jih dodatno posušimo v pečici pri temperaturi do 40 stopinj Celzija. Pri višji temperaturi eterična olja izparijo. Suha zelišča zdrobimo in shranimo v zrakotesnih škatlicah ali zaprtih steklenih kozarcih in jih porabimo v letu dni.

Zelišča, kot so timijan, melisa, drobnjak in bazilika, lahko zmrznemo. Sveže nabrana operemo in osušimo med dvema krpama. Imamo tri različne načine zmrzovanja. Zelišča lahko razrežemo na drobne kose, ki jih stresemo v posodo za izdelavo ledenih kock. Posodo prelijemo z vodo in zmrznemo. Zelišča lahko razdelimo na posamezne porcije in jih zmrznemo v aluminijasti foliji. Pred uporabo jih še zmrznjene zdrobimo. Tretja možnost je, da zelišča zmrznemo v foliji, jih zdrobimo in shranimo v predhodno ohlajenih posodicah, ki jih hranimo v zamrzovalniku.

Zelišča lahko shranimo tudi v kisu in olju. Sveže nabrana zelišča operemo in razrežemo na drobne kose. Z njimi napolnimo kozarce in jih prelijemo z olivnim oljem ali vinskim kisom.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem