Angleški podeželski vrt

Angleški podeželski vrt je poseben stil vrtnega oblikovanja, ki se je razvil v Angliji. Ta oblika je postala v Evropi popularna v 20. stoletju. Angleški podeželski vrt je danes posnetek angleških vrtov iz 19. stoletja.

Za angleški podeželski vrt so značilne določene posebnosti. Na prvi pogled ta vrt deluje povsem naravno. Dober opazovalec pa bo opazil, da gre za zelo formalen stil oblikovanja, kjer ni nič prepuščeno naključju. Osnova vrta so žive meje in zidovi, ki vrt delijo na različno velike dele. S svojo višino ščitijo rastline in ustvarjajo blažje klimatske pogoje. Vsak del ima sebi lastno obliko in zasaditev. Sestavni del vsakega dela je manjši kotiček za posedanje, od koder je lep razgled na grede.

Značilnost angleškega vrtnega stila so ravne poti. Poti so običajno tlakovane s kamnitimi ploščami ali ploščami iz žgane gline. Grede so simetričnih oblik. Lahko so štirioglate, v obliki loka ali križa. Grede so med seboj ločene s travnatimi potmi. Pomembno je, da se grede na posameznem delu prilagajajo okrasnemu elementu, ki ima osrednje mesto.

Posebnost angleškega vrta so obrobki. To so dolge grede, obdane s trato, ki vodijo k okrasnemu elementu. Obrobki so lahko cvetlični, zeleni, mešani ali grmovnati. Obrobkom je treba posvetiti posebno pozornost, saj obiskovalca očarajo s pisanostjo in strukturo. Najpogostejši so mešani obrobki, saj lahko s pravo izbiro trajnic zagotovimo, da so v cvetju večji del leta.

Pomembno mesto v angleškem podeželskem vrtu ima voda. Ribnik čistih geometrijskih linij je sestavni del vrta. Njegov rob je oster in pogosto tlakovan s kamnitimi ali lesenimi ploščami. Pogosto je ribnik osrednji del vrta.

Pošlji povpraševanje in pridobi ponudbe
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem