Zaščita vrta pred divjadjo

Vrtove, ki so v bližini gozdov ali velikih travnikov in polja, pogosto obiskuje različna divjad. Najpogosteje so to srne in srnjaki, pridejo pa lahko tudi jeleni in košute in divje svinje. V vrtove zahajajo, ker v njih najdejo hrano. Hranijo se z zelenjavo, sadjem in okrasnimi rastlinami. Jelenjad lahko v zimskem vrtu objeda lubje sadnih in okrasnih dreves in jih tako poškoduje, da propadejo.

Da nam v vrtu škode ne povzroča divjad, ga primerno zaščitimo. Imamo več možnosti, ki so cenovno različne, različna pa je tudi njihova učinkovitost.

Najboljša zaščita so ograje. Ograja mora biti dovolj visoka in trdna, da je živali ne poškodujejo ali preskočijo. Priporočljiva višina je 2 m ali več. Ograja je lahko žičnata, lesena ali zidana. Zidana ograja nudi dobro zaščito pred divjimi svinjami. Živam meja se ne obnese najbolje, saj gredo lahko živali skoznjo. Jo pa lahko kombiniramo z žičnato ograjo, da zakrijemo žice. Če imamo večje težave z divjadjo, lahko namestimo električnega pastirja, ki pa mora biti dovolj visok, da ga živali ne preskočijo.

Pri velikih vrtovih je pogosto težko zagotoviti primerno ograjo na celotni meji vrta. V tem primeru z ograjo zaščitimo le tiste dele vrta in grede, kjer divjad povzroči največ škode. Debla dreves lahko obdamo z žičnato mrežo, ki preprečuje poškodbe zaradi objedanja. Nižje grmičke in trajnice lahko prekrijemo z žičnato košaro ali kletko, ki jo pritrdimo v tla.

Omislimo si lahko različne repelente za odganjanje divjadi, ki jih nanesemo na rastline. Repelenti oddajajo vonj, ki je divjadi neprijeten ali pa je enak vonju izločkov njihovih sovražnikov. Repelente redno nanašamo, predvsem pa jih moramo obnoviti po vsakem dežju. Slabost je, da imajo neprijeten vonj. Pazljivi moramo biti tudi pri uporabi na zelenjavnem in sadnem vrtu, saj niso vsi primerni za uporabo na rastlinah, ki jih uporabljamo v prehrani.

Namestimo različne pripomočke, ki preplašijo živali. To so lahko sistemi za zaznavo gibanja, ki so povezani z napravami, ki oddajajo zvok, svetlobo ali manjšimi vodnimi topovi. Pomaga tudi glasni radijski sprejemnik, ki predvaja govorni program (njegova uporaba v naselju bo verjetno motila sosede). Najcenejša rešitev je, da na palice namestimo prazne bleščeče pločevinke, ki jih pripravimo tako, da se vrtijo v vetru. Zvok, ki bo pri tem nastajal in bleščanje v sončni svetlobi, bo odganjal divjad.

Omislimo si večjega psa čuvaja, ki se lahko prosto sprehaja po vrtu. Morebitne živali, ki si bodo upale v vrt, bo pregnal z laježem.

Slika: Dan / FreeDigitalPhotos.net

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem