Sredozemski vrt

Sredozemski stil vrta posnema vrtove, ki jih najdemo ob Sredozemskem morju. Izstopata predvsem španski stil in pri nas uveljavljen italijanski stil. Pravi sredozemski vrt lahko v Sloveniji oblikujemo le ob morju, kjer zimske razmere omogočajo preživetje sredozemskim rastlinam na prostem. V notranjosti države lahko oblikujemo majhen sredozemski vrt v obliki atrijskega vrta ali terase, če lahko pozimi rastline prezimujemo v rastlinjaku ali zimskem vrtu.

Za sredozemski vrt so značilne sredozemske rastline, kot so oljka, oleander, granatno jabolko, tamariska, sivka, žajbelj, timijan, ciprese in druge. Posadimo lahko tudi palme, pri čemer izberemo tiste vrste, ki prenašajo nekoliko nižje zimske temperature. Velik poudarek damo zeliščem, ki v vrt prinesejo vonjave.

Od materialov uporabljamo pesek, žgano glino in kamen. Iz teh materialov gradimo stopnice, zidove, poti in ograje. Svoje mesto v vrtu lahko najdejo posnetki antičnih kipov in amfor. Skoraj vsaka terasa ima pergolo, po kateri je speljana glicinija, trta ali katera druga vzpenjavka. Pergola poskrbi za potrebno senco v poletni sončni pripeki.

Pošlji povpraševanje in pridobi ponudbe
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem