Sejanje v lepih ravnih vrstah

KorenjeZelenjavo, kot je korenje, motovilec in redkvica, običajno sejemo v ravne vrste. V gredo z motiko izkopljemo nekaj centimetrov dolg jarek in vanj razporedimo semena. Če jih sipljemo iz roke, jih je zelo težko razporediti enakomerno in na nekaterih mestih bodo pregosto, drugje preredko. Z uporabo vrvice lahko semena razporedimo veliko bolj enakomerno, tako pa bo treba kasneje odstraniti manj rastlinic.

Uporabimo vrvico iz naravnih materialov, kot je konoplja ali lan. Vrvico bomo zakopali v zemljo in, če je ob pobiranju plodov ne bomo izkopali, bo ostala v zemlji. Vrvica iz naravnih materialov bo sčasoma razpadla, medtem ko bo takšna iz umetnih materialov ostala. Premer vrvice naj bo milimeter do tri milimetre.

  1. Vrvico narežemo na dolžino 20 do 30 cm. Če bo vrvica predolga, bomo z njo težje ravnali, če pa bo prekratka, pa bomo imeli več dela.
  2. Vrvico namočimo v posodo z vodo, toliko da se vsa prepoji.
  3. Mokro vrvico položimo, potegnemo ali povaljamo v posodi s semeni. Posamezna semena se bodo prijela vrvice.
  4. Vrvico položimo v izkopani sejalni jarek. Drugo vrvico položimo, tako, da se nadaljuje od prve. Ko so po vsej dolžini položene vrvice, jarek zasujemo.

Z mokro vrvico dosežemo, da so semena enakomerno razporejena po jarku in rastline poženejo v lepi ravni vrsti. Zaradi tega bo redčenje bistveno manj intenzivno in manj rastlinic bomo morali zavreči, pridelek pa bo kakovostnejši.

Ko pobiramo pridelke, izkopljemo tudi vrvico, da nam kasneje ne bo delala preglavic (npr. pri prekopavanju z motokultivatorjem).

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem