Kaj lahko lastniki vrtov počnemo pozimi?

Cvet prekrit s snegomZima je čas, ko v vrtu ni veliko dela. V primeru snega je treba med ali po sneženju očistiti sneg z vednozelenih grmovnic in dreves. Marsikdo se, predvsem ko mine prednovoletni čas, sprašuje, kaj bi lahko postoril na vrtu, preden se začne nova sezona. Zima je čas za razmislek in pripravo na novo sezono.

Na zelenjavnem vrtu ni veliko dela, saj je večina gredic praznih. Kljub temu pa lahko v topli gredi uspešno pridelujemo radič, motovilec in nekatere druge zelenjadnice. Če imamo ogrevani rastlinjak, pa je izbor zelenjave bistveno večji. Delo imamo z nabiranjem in nego.

Pozimi se lahko posvetimo pticam. Namestimo ptičjo hišico s semeni in redno dopolnjujemo zalogo semen. Po vrtu lahko obesimo pogače za ptice, kosom pa bomo pomagali, če jim bomo vsake toliko časa nastavili kakšno jabolko, lahko je tudi že malo gnijoče. Zaradi rednega hranjena preko zime, bodo ptice redno obiskovale naš vrt v sezoni in se hranile s številnimi škodljivci. Januarja je skrajni čas, da očistimo in popravimo ptičje valilnice.

Zima je odličen čas za izobraževanje. Preberemo lahko vse članke v vrtnarskih revijah, ki jih med sezono zaradi obilice dela nismo utegnili. Prav tako lahko vzamemo v roke knjige in se podučimo o drugačnih tehnikah vzgoje rastlin. Če se odločamo o preurejanju vrta, potem bo zelo dobrodošlo branje knjiga o urejanju vrtov ali morda celo krajinski arhitekturi. Obiščemo spletne strani različnih ponudnikov semen in rastlin in iščemo ideje za novo sezono.

Ko se zima bliža koncu, pa se že začne delo na vrtu, najprej z obrezovanjem drevja. Če tega nismo vešči, obiščemo kakšno predavanje ali, še bolje, praktični prikaz. Vsako leto jih je več na različnih koncih Slovenije.

Zanimive sorodne vsebine: 
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem