Vrt ugodno vpliva na počutje

Vesela deklica na vrtuImeti lasten vrt ima ugoden učinek na posameznika, ne glede na to, ali gre za majhen vrt na balkonu, ali velik vrt z različnimi predeli. Redni obiski in zadrževanje na vrtu izboljšujejo počutje, delo na vrtu pa znižuje stres.

Številne raziskave so pokazale ugodne učinke vrtov in ljubiteljskega vrtnarjenja. Sprehod skozi vrt, ali pa samo zadrževanje na vrtu znižuje stres, nas napolni z energijo in navdahne z idejami. Delo na vrtu pa lahko predstavlja tudi obliko rekreacije za telo in možgane. Vse to pa izboljšuje duševno zdravje in vpliva na razpoloženje.

Oče in sin zalivata gredico z rožami

Ljudje, ki imajo svoj vrt, so fizično bolj aktivni. To velja tudi za tiste, ki imajo le atrij ali balkon. Večja aktivnost je povezana z boljšim fizičnim in psihičnim počutjem, zmanjšuje pa se tudi verjetnost za pojav nekaterih bolezni, kot sta rak in depresija. Seveda pa to ne pomeni, da gre zgolj za delo v obliki vsakodnevnega vrtnarjenja. Aktivnosti na vrtu so lahko povezane z zabavo, druženjem, učenjem pa tudi športom.

Oče voui otroka v samokolnici

Če so na eni strani fizične aktivnosti, ki nam koristijo, pa nam vrt omogoča tudi sproščanje. Sproščujoče sedenje na vrtu koristi duševnemu zdravju. Gledanje rastlin je sproščujoče in nenaporno. Za takšno sproščanje je najbolj primeren kotiček, kjer smo obdani z rastlinami in zakriti pred pogledi drugih. Ležalnik, klop ali stol bo dovolj, lahko pa si na trato razprostremo odejo in nanjo ležemo ter opazujemo oblake na nebu. Ali pa beremo knjigo, razmišljamo, kujemo načrte za prihodnost ...

Dekle spi na travi

Če smo preveč obdani z ljudmi, se lahko na vrt umaknemo v samoto. Morda že za nekaj trenutkov, ko potrebujemo malo počitka od drugih družinskih članov. Če delamo od doma, je vrt odličen prostor za kratko nekajminutno sprostitev.

Po drugi strani pa je vrt odlično mesto za druženje z drugimi. Vrtna zabava, piknik ob žaru ali pa večerni pogovor z ljubljeno osebo v soju sveč, nam bodo zagotovo popestrili dan in ugodno vplivali na počutje. Tudi pozimi lahko vrt uporabimo za druženje. Le nekoliko bolj se moramo obleči.

Vrtna zabava z mladimi ljudmi

Na duševno zdravje najbolje vplivajo vrtovi, ki so čim bolj naravni. To so vrtovi, kjer svoje mesto najdejo ptice, žuželke in različne rastline. Za klopi, poti in druge vrtne elemente so uporabljeni naravni materiali, kot so kamen, pesek in les. Glavno vlogo pa imajo drevesa, cvetlice, grmi in trata ter morebiti različni vodni motivi.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem