Vzroki, zakaj redkvica ne naredi redkvice

Rdeča redkev ali redkvica je priljubljena zelenjava na številnih zelenjavnih vrtovih. Redkvice je lahko gojiti, hitro zrastejo in jih imajo tako otroci kot tudi starejši. Uživamo lahko surove, takoj, ko jih izpulimo iz zemlje in operemo. Čeprav je redkvico zelo lahko gojiti, pa se lahko srečamo s težavo, da ne ustvari slastnih in zaželeni plodov - redkvic. Na gredi so veliki in lepo razviti listi, ko pa redkvico izpulimo, pa dobimo le 1 do 5 mm debelo glavno korenino z nekaj stranskimi koreninicami. Razočaranje, predvsem pri otrocih, je veliko.

redkvica

Redkvico običajno sejemo spomladi na prosto. Grede pripravimo tako, da jih prekopljemo dovolj globoko in odstranimo morebitno kamenje. Semena kalijo 4 do 10 dni. Po potrebi sejančke preredčimo in redno zalivamo. Suha in zbita zemlja ovira razvoj redkvic in glavna korenina se ne bo dovolj odebelila, da bi imela veliko redkvico. Redno odstranjujemo plevel. Redkvice so primerne za pobiranje običajno po enem mesecu.

Če redkvice ne razvijejo plodov, pri gojenju nekaj delamo narobe. Iskanje vzrokov je lahko mukotrpno in dolgotrajno opravilo.

Eden izmed razlogov je lahko prevelika količina dušika v zemlji. Če je dušika preveč, redkvica razvije bujne liste, ne razvije pa plodu.

Redkvice morajo uspevati v pravih pogojih. Redkvico sadimo na grede s polnim soncem. Da razvije plodove, potrebuje vsaj 6 ur polne sončne osvetlitve dnevno.

Redkvica slabo prenaša visoke temperature. Je zelenjava hladnejšega podnebja in ji ne ustrezajo temperature nad 26 stopinj Celzija. Spomladi jo sadimo dovolj zgodaj, da dnevne temperature v času zorenja ne presežejo 26 stopinj.

Redkvice ne uspevajo dobro v težki in vlažni zemlji. Če imamo takšno zemljo na zelenjavnem vrtu, jo skušajmo izboljšati z dodajanjem peska organske snovi. Ne uporabljamo gnojil, ki so bogata z dušikom in ne uporabljamo umetnih gnojil. Ta povzročajo zbitost zemlje.

Pogosti razlog za neuspevanje redkvic je preveč zbita zemlja. Zaradi tega ne morejo razviti redkvic. Spomladi, pred sejanjem prekopljemo zemljo dovolj globoko (20 do 30 cm) in razdrobimo vse grude.

Najpogostejši vzrok za težave pa je pregosto sejanje. Redkvice, ki nimajo dovolj prostora, se ne morejo razviti. Po sejanju razredčimo sejančke tako, da bodo posamezne rastlinice imele dovolj prostora. Razmik preverimo na vrečki s semeni, običajno pa naj bi bil med 5 in 20 cm, odvisno od sorte.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem