Sajenje in oskrba zelišč

Zelišča, ki jih sejemo in sadimo, so lahko enoletna, dvoletna ali trajna. Temu primerno moramo pripraviti grede. Če se odločimo za trajna zelišča, ki potrebujejo toplejše okolje, moramo poskrbeti, da jih bomo lahko jeseni prestavili na prezimovanje v rastlinjak ali v notranje prostore.

Zelišča imajo glede tal različne zahteve, ki jim moramo ustreči. Večina jih potrebuje z organskimi snovmi bogata in zračna tla, ki so nevtralna ali rahlo kiselkasta. Tla za nov zeliščni vrt jeseni prekopljemo. Za gnojenje uporabljamo kompost. Trajna zelišča lahko posadimo že jeseni in jih preko zime zaščitimo s kopreno, enoletna in dvoletna zelišča pa posejemo spomladi.

Na prosto sejemo enoletna in dvoletna zelišča. Grede, ki smo jih prekopali jeseni, razrahljamo in pograbimo. Z motiko ali roko naredimo majhne plitve ravne jarke, v katere položimo posamična semena. Pazimo, da je med njimi ustrezna razdalja. Večja zelišča morajo biti bolj narazen, manjša pa lahko sejemo bolj skupaj. Jarke prekrijemo s tanko plastjo zemlje. Gredo prekrijemo s kopreno, da preprečimo preveliko ohlajanje v nočnem času. Ko rastline vzklijejo, kopreno odstranimo.

Ker v hladni pomladi semena počasi kalijo, si lahko pomagamo tako, da zelišča predhodno posejemo v posode v rastlinjaku ali na okenski polici. Po treh do petih tednih jih lahko presadimo na prosto, vendar pa jih moramo pred tem pripraviti na hladnejše razmere, ki veljajo v vrtu.

Sadimo običajno trajna zelišča in tista, ki jih kupimo že vzgojena do določene velikosti. Pri tem moramo paziti, da je med posameznimi rastlinami dovolj prostora, da se bodo nemoteno razvijale. Trajna zelišča sadimo jeseni. Posajene rastline vedno temeljito zalijemo.

V posode lahko zelišča sedimo preko celega leta, najprimernejši čas pa je zgodaj spomladi pred začetkom rasti. Presajene rastline nekaj časa temeljito zalivamo, da se dobro ukoreninijo.

Zelišča ne potrebujejo veliko nege. Redno jih zalivamo, gnojimo in obrezujemo. Škodljivci in bolezni jih ne bodo napadale, če bodo imeli optimalne pogoje za rast.

Zelišča, pri katerih uporabljamo zelene dele (liste, stebla), redno obrezujemo. S tem spodbudimo stalno rast novih listov. Nekaterim zeliščem redno odstranjujemo cvetna stebla, da ne cvetijo, sicer pa cvetove režemo, ko odcvetijo. Tako preprečujemo tvorbo semen in spodbujamo rast zelenih delov. Glede obrezovanja se zahteve zelišč med seboj nekoliko razlikujejo. Na splošno pa velja, da izdatno spomladansko obrezovanje spodbudi rast.

Zahtevaj ponudbe
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem