Orodje in pripomočki za nego vrtne trate

Trata potrebuje celo leto nego, da ohrani svojo lepoto. Lepa trata je posledica veliko vloženega dela in nege, pri tem pa uporabljamo različno orodje, stroje in pripomočke. Najpogosteje trato kosimo, občasno pa opravljamo tudi druga dela.

Trosilnik

Trosilniki se uporabljajo pri sejanju trate in pri gnojenju z umetnimi gnojili. Sestavljeni so iz korita na kolesih in držaja. Pod koritom je sistem, ki omogoča enakomerno tresenje. Jakost tresenja lahko nastavljamo.

Puhalnik in sesalnik

Sesalnik listjaV jesenskem času je na vrtu veliko odpadlega listja. Tega lahko pograbimo, kar pa je lahko pri večjih površinah zamudno. Zato uporabimo puhalnik in sesalnik listja. To je naprava, ki ima ventilator, ki ga žene elektromotor ali bencinski motor. Ima veliko trdno cev, skozi katero sesa zrak ali pa ga piha. Pri pospravljanju listja običajno najprej s pihanjem spravimo listje na kup, nato pa prestavimo na sesanje, da listje posesamo v vrečo za zbiranje odpadkov.

Puhalniki in sesalniki so zelo glasni, zato je treba ustrezno zaščititi sluh. To storimo z uporabo glušnikov ali ušesnih čepkov.

Puhalnik in sesalnik lahko uporabljamo tudi za čiščenje odpadlega listja na dvorišču ali ulici.

Grablje in prezračevalniki

Z grabljami zbiramo odpadlo listje in druge vrtne odpadke, ki se znajdejo na trati. Z grabljami in prezračevalniki tudi zračimo in rahljamo vrhnjo plast tal.

Grablje so lahko pahljačaste, ploščate, branaste ali prezračevalne grablje. Pahljačaste grablje uporabljamo za odstranjevanje odmrle trate in mahu, za premeščanje in razporejanje komposta ali gnoja ter za rahlo zračenje trate. Ploščate grablje uporabljamo za zbiranje listja in lahkih vrtnih odpadkov. Zobovje je ploščato in prožno, zato ne poškoduje mladih rastlin. Prezračevalne grablje imajo trdne ploščate zobe z ostrimi konicami. Zobje zarežejo globoko v travno rušo. Delo z njimi je utrudljivo.

Prezračevalniki so lahko električni ali bencinski. Motor žene poseben valj z zobmi, ki se vrtijo in režejo različno globoko v travno rušo. Lahko imajo tudi posodo za zbiranje vrtnih odpadkov. Z njimi lahko odstranjujemo mah.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem