Hitro rastoče vrtnine

Zelenjava v košariSveža zelenjava čim hitreje, je moto številnih vrtičkarjev. Spomladi želimo imeti čim prej prvi pridelek z vrta, pa tudi čakanje pol leta ali dlje, da zelenjava postane primerna za uživanje, je včasih preprosto predolgo. Pri načrtovanju vrtnih gred predvidimo dovolj prostora za hitro rastočo zelenjavo, da bomo imeli pridelek že kmalu po sejanju ali sajenju.

Solata
Solate so zagotovo ene najhitreje rastočih vrst zelenjave. Če so razmere dovolj ugodne, lahko prve liste poberemo že po 21 dneh. Pri tem moramo biti pridni, da nam solata ne uide v cvet.

Radiči
Radiči sodijo med hitro rastočo zelenjavo. Radič lahko pobiramo že po 21 do 25 dneh.

Rdeča redkvica
Rdeča redkvica je zelo hitro rastoča in primerna predvsem za pozno poletje. Pridelek bomo lahko pobrali že po 25 dneh. S pobiranjem ne smemo predolgo odlašati, da redkvice ne postanejo prevelike in s tem puhle ali pa olesenele.

Špinača
Liste špinače, če so razmere ugodne, lahko pobiramo že po 30 dneh. Liste pobiramo redno, da ne postanejo preveliki.

Mlada čebula
Mlada čebula je odlična za uporabo v poletnem času, ko je redni dodatek pri vrtnem žaru. Poberemo jo lahko po 40 dneh.

Kolerabica
Kolerabice hitro rastejo, zato jih sejemo spomladi in pobiramo v zgodnjem poletju. Za pobiranje bodo primerne po približno 40 dneh.

Korenje
Korenje najde svoje mesto v večini slovenskih vrtov, saj ga lahko v kuhinji uporabimo na različne načine. Primeren za pobiranje je lahko že po 50 dneh.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem