Bučni tuneli

Buče v zrakuBuče za razvoj in velik pridelek potrebujejo veliko prostora. Če jih posadimo na na zelenjavni vrt, bodo hitro začele siliti na sosednje grede. Z oporo jim lahko pomagamo v zrak in naredimo zanimivo bučno »steno,« a moramo biti previdni, da se buče zaradi teže plodov ne poškodujejo. Ena izmed možnosti, ki je sicer priljubljena na daljnem vzhodu, pa so tuneli iz buč.

Bučni tuneli omogočajo, da se buče povzpnejo iz tal v zrak. Zaradi velikih listov takšni tuneli nudijo senco v poletni vročini, njihova glavna privlačnost pa so plodovi buč in bučk, ki visijo v zraku kot pisani okraski. Ker so v zraku, bodo buče manj gnile in bodo enakomerno obarvane z vseh strani.

Izgradnja tunela iz buč je v dokaj enostavna in je podobna izgradnji katerega koli drugega tunela, ki je namenjen vzpenjavkam. Bistveno je le, da je konstrukcija dovolj vzdržljiva, da bo zdržala težo buč. Tuneli in opore iz plastičnih materialov, ki jih kupimo v vrtnih centrih za oporo vzpenjavkam običajno niso dovolj vzdržljivi, da bi prenesli težo plodov, ki lahko v skrajnih primerih dosežejo tudi nekaj kilogramov. Za oporo uporabimo močnejše kovinsko ali leseno ogrodje v obliki tunela ali pa pergolo, ki ji ob straneh dodamo nekaj dodatnih opor, po katerih se bodo buče lahko vzpenjale. Višina in širina tunela je odvisna od prostora, ki ga imamo na voljo, priporočamo pa višino vsaj 2 metra, da se bomo lahko skozi tunel neovirano sprehodili. Ogrodje naj ima tako velike vrzeli, da bomo lahko skoznje brez težav segli z rokami in škarjami.

Bučni tunel na Tajvanu
Primer velikega bučnega tunela na Tajskem (fotografija: bwaters23, Flicker, CC-BY-NC-SA 2.0)

Ob opori pripravimo grede za buče, tako kot bi bile na zelenjavnem vrtu. Posadimo jih in, ko so dovolj velike, da se lahko začnejo vzpenjati, jih speljemo po opori. Buče redno zalivamo, saj potrebujejo veliko vode, lahko pa postavimo tudi namakalni sistem. Po potrebi pomagamo razvijajočim se plodovom tako, da jih porinemo skozi vrzeli, da bodo viseli navzdol. Jeseni, ko plodovi dozorijo, jih poberemo, stebla in liste pa odstranimo in kompostiramo.

Tuneli iz buč so zanimiv in privlačen vrtni element, ki bo vrt naredil nekoliko drugačen. Bolj bomo mešali med seboj različne sorte buč, bolj zanimiv bo tunel. Če imamo dovolj prostora, ali pa imamo dovolj veliko pergolo, lahko spodaj namestimo mizo, stole ali ležalnik in v poletni vročini uživamo v prijetni senci s pogledom na razvijajoče se buče.

Zanimive sorodne vsebine: 
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem