Sajenje čebulnic in gomoljnic

Na uspešnost čebulnic in gomoljnic najbolj vpliva priprava tal in sajenje. Čebulnice imajo kratko dobo aktivnosti in dolgo dobo mirovanja, zato sta pravilna priprava zemlje in sajenje ključnega pomena za uspešno cvetenje in razmnoževanje.

Čebulice in gomolje kupujemo v dobi njihovega mirovanja. Največkrat kupimo suhe čebulice, ki jih posadimo čim prej. Kupimo jih še preden začnejo odganjati. Spomladi cvetoče čebulnice kupujemo konec poletja ali v zgodnji jeseni, ko jih tudi posadimo. Jeseni cvetoče kupimo proti koncu poletja, Poleti cvetoče pa kupimo spomladi.

Kupujemo vedno na videz zdrave čebulice. Čebulice morajo biti na otip trdne z zdravim vršičkom in brez znakov bolezni ali poškodb. Enako velja za gomolje. Podpovprečno majhne čebulice v prvem letu ne bodo cvetele.

Čebulnice uspevajo na različnih tleh. Pomembno je, da so tla dobro odcedna. Večina jih uspeva na toplih in sončnih legah. Če jih sadimo na lahkih in dobro odcednih tleh, moramo zagotoviti dovolj organski snovi v obliki komposta ali uležanega hlevskega gnoja. Hlevski gnoj vkopljemo pod globino sajenja. Težka tla izboljšamo z dodajanjem peska, ki poskrbi za boljše odvajanje vode in kompostom.

Kupljene suhe čebulice posadimo čim prej po nakupu. Če smo pred zimo čebulice izkopali, jih posadimo preden se zbudijo iz mirovanja in začnejo rasti.

Čebulice sadimo v globino, ki znaša dva do trikratno višino čebulice. Med posameznimi čebulicami naj bo prostora vsaj za dva ali tri premere čebulice. Čebulice položimo v jamo vedno tako, da je vrh zgoraj. Če vrha ne moremo določiti, kar se dogaja pri nekaterih gomoljnicah, potem čebulico ali gomolj posadimo postrani.

Na prosto v grede sadimo čebulice na dva načina. Izkopljemo večjo jamo ustrezne globine. Vanjo razmestimo posamezne čebulice in jih zasujemo. Drugi način je, da za vsako posamezno čebulico izkopljemo jamo ustrezne globine, vanjo položimo čebulico in zasujemo.

Čebulnice lahko sadimo v cvetlične lonce in posode. Najprimernejše so glinene posode, lahko pa uporabimo tudi plastične. Glinene posode so primernejše za vrste, ki ne prenašajo vlage, plastične pa za tiste, ki potrebujejo več vlage. Čebulice sadimo enako globoko, kot, če jih sadimo na prosto. Če to ni mogoče, mora biti pod vsako čebulico vsaj 3 cm debela plast zemlje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem