Nega vrtnih rastlin v cvetličnih lončkih in posodah

Rastline, ki uspevajo v posodah, potrebujejo stalno nego, da se razvijajo, so lepe in bogato cvetijo ali bujno rastejo.

Rastline redno pregledujemo. Pri tem smo pozorni na pojav bolezni in škodljivcev. Rastline v posodah so hitro pod stresom, če ne skrbimo za vse njihove potrebe in posledično postanejo manj odporne. Če opazimo škodljivce ali bolezni, takoj ukrepamo z uporabo ustreznih škropiv in drugih pripravkov.

Rastline v posodah zahtevajo veliko hranil. Pogosto zalivanje in majhna količina zemlje pomeni, da je na voljo malo hranljivih snovi. V zemljo redno dodajamo gnojila v obliki paličic in peletov, ki počasi sproščajo hranilne snovi. S tekočimi gnojili v sezoni rasti in cvetenja zalivamo tedensko ali na dva tedna.

Rastline na sončnih mestih bodo v vročih in sušnih dnevih hitro počrpale vlago v posodi. Redno zalivanje je ključnega pomena. V sušnih dnevih so potrebe po vodi lahko tako velike, da je treba zalivati dvakrat dnevno. Zalivamo zjutraj ali zvečer. Ali rastline potrebujejo vodo, preverimo tako, da s prstom sežemo približno 2 cm v zemljo. Če čutimo, da je suha, potem moramo rastline zaliti.

Redno odstranjujemo odcvetelo cvetje. S tem ohranjamo lep videz cvetlic, obenem pa spodbujamo cvetenje. Odstranjujemo tudi vse poškodovano listje in listje, ki spreminja barvo.

Cvetlične posode na nekaj dni zavrtimo za 180 stopinj. S tem skrbimo, da se rastline enakomerno razvijejo z vseh strani in niso na sečnem delu slabšega videza.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem