Obrezovanje sivke

Sivka (Lavandula sp.) je rastlina, ki jo gojimo tudi v vrtovih, ne le v velikih nasadih. Še posebej je pogosta na Obali in na Krasu, kjer jo gojijo za pridobivanje eteričnih olj. Gojimo jo lahko tudi v drugih delih Slovenije, kjer pa naj bo na zavetnem mestu, da jo zimski mraz preveč ne zdela.

Sivka je grm, ki potrebuje pravilno obrezovanje, da ohranja svojo lepoto. Deli poganjkov, ki so stari nekaj let, olesenijo in ogolijo. Listi in cvetovi so le na svežih poganjkih. To moramo upoštevati, kadar obrezujemo, saj, če obrežemo vse do olesenelega dela, bo rastlin izgubila lep videz. Iz olesenelih delov ne poženejo novi poganjki, če pa, pa se razvijejo zelo hitro rastoči poganjki, ki kvarijo videz. Z obrezovanjem skrbimo, da ni preveč olesenelih poganjkov. Oleseneli deli so krhki in se v snegu lahko polomijo.

Zaradi naštetega je pomembno, da sivko obrezujemo že v mladosti. Obrezovanje mladih rastlin bo sprožilo gosto rast, kar bo grme sivke naredilo lepše in z več cvetovi.

Najbolj primeren čas obrezovanje je takoj po cvetenju, v drugi polovici avgusta. Poganjke porežemo vsaj za 1/3, najbolje pa je, da pustimo le okoli 2,5 cm dolge zelene dele letošnje rasti. Obrezujemo lahko tudi zgodaj spomladi, ko odstranimo odmrle dele in skrajšamo lanskoletne poganjke, če tega nismo storili po cvetenju.

Pomlajevanje starih grmov večinoma ni mogoče. Če postanejo previsoki, jih zamenjamo z novimi.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem