Gojenje netreskov in drugih sukulentov v posodah

Netreski v lončkihSukulenti ali sočnice so rastline sušnih območij, ki imajo običajno dele, ki so močno odebeljeni, v katerih shranjujejo vodo. Med sukulenti, ki jih gojimo doma, so najpogostejše različne aloje in netreski. Večine sočnic, netreski so izjema, pri nas zaradi nizkih zimskih temperatur ne moremo gojiti na prostem z izjemo Obale. Ker so zelo lep okras na vrtu, jih marsikdo goji v posodah na terasi, ob vrtnih poteh ali na posameznih privlačnih točkah vrta. Nekatere gojimo kot lončnice v notranjih prostorih.

Sukulenti se na splošno dobro počutijo v posodah. Zaradi tega je gojenje relativno enostavno, le zalivati jih je treba nekoliko pogosteje kot sukulente, ki rastejo na prostem.

Sukulente sadimo v posode iz žgane gline. Plastične in kovinske posode ne omogočajo izmenjave vlage v dovolj veliki meri, kar lahko povzroči v gnitje korenin. Ker so korenine občutljive na vlago in rade gnijejo, moramo poskrbeti, da ima posoda dovolj velikih lukenj, ki omogočajo odtok odvečne vode in dodatno izmenjavo zraka. Uporabljamo nižje posode, ki zadržujejo manj vode oz. vlage.

Sukulenti v posodah
Sočnice sadimo v glinene oz. terracota posode (fotografija: Noom Peerapong / Unsplash)

Sukulente sadimo v zemljo, ki ne zadržuje vode. Kupimo lahko že pripravljeno mešanico za sukulente, ali pa uporabimo vrtno zemljo, ki ji dodamo ustrezno količino peska, da povečamo prepustnost za vodo.

Spomladi in poleti v obdobju rasti, ko so na prostem, jih zalivamo tedensko. Če jih kdaj pozabimo zaliti, ne bo nič narobe. Ko se začne poletje prevešati v jesen, pogostost zalivanja zmanjšujemo. Praviloma zalijemo takrat, ko se zemlja izsuši. V času mirovanja, ko jih prenesemo v notranje prostore, ne zalivamo, ali pa zalivamo zelo skromno in le občasno.

V poletni vročini tiste sukulente, ki jim polno sonce in vročina ne ustrezata povsem, zasenčimo. Ne glede na to, ali imamo vrste, ki jim bolj ustreza polsenca, ali pa vrste, ki potrebujejo polno sonce, imajo sukulenti in netreski radi jutranje sonce. Vrst, ki potrebujejo polno sonce, ne nameščamo na polsenčna ali senčna mesta, ker bodo rastline imele razpotegnjeno rast.

Sukulenti v posodi
V posode lahko med seboj sadimo različne sočnice in tako ustvarimo zanimive zasaditve (fotografija: Rebecca Lee / Unsplash)

Gnojimo skromno z gnojili, ki imajo manjši delež dušika ali pa s pripravkom, ki ga dobimo z namakanjem komposta v vodi. Priporočljivo je, da jih pognojimo le enkrat spomladi ob začetku rastne sezone.

Sukulente škodljivci le redko napadejo. Za zatiranje lahko uporabimo lekarniški alkohol, ki ga razpršimo po škodljivcih.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem