Cvetlična korita in posode na senčnih mestih

Cvetlična korita na okenskih policah polepšajo vsako hišo in jo naredijo bolj pisano. Pri zasaditvah pa se srečamo s težavo, da vse strani hiše niso enako osončene. Severni del hiše je v senci, pa tudi na vzhodni in zahodni strani je lahko pomanjkanje neposredne sončne svetlobe, če imamo pred hišo posajeno drevo.

Izbor rastlin za cvetlična korita in posode na senčnih mestih je velik. Izbiramo lahko med trajnicami, enoletnicami in dvoletnicami: krvomočnica, pijavčnica, pisana mrtva kopriva, rumena mrtva kopriva, mlečki, tiarela, pečnik, viseča begonija, rdečelistna deteljica, repnjak, pisanolistni pritlikavi kolmež, orlica, torenija, fuksija, vodenka, dihondra, lisičji rep in drugimi. Kombiniranje enoletnic in trajnic nam omogoča, da imamo osnovo zasaditve trajno, vmes pa čez leto menjamo rastline, ki cvetijo v različnih časovnih obdobjih. Prav tako pa poskrbimo, da ko enoletnice propadejo, korita ne ostanejo povsem prazna.

Zasaditve lahko mešamo tudi z rastlinami, ki potrebujejo več svetlobe. Pri tem moramo upoštevati, da rastline ne bodo imele enakega videza, kot če rastejo v ustreznih svetlobnih razmerah. Listi bodo nekoliko večji, drugačna bo tudi barva. Cvetov bo manj, vendar bodo večji. Sam videz rastlin bo bolj neurejen.

Oskrba cvetličnih korit in posod na senčnih mestih je relativno enostavna. Poraba vode bo manjša, zato zalivamo redkeje. Pri saditvi uporabljamo zemljo ki je bolje prepustna in vsebuje manj gline. Tako preprečimo zastajanje vode. Rastline po potrebi obrezujemo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem