Izbiranje rastlin za vrt

Vsakdo, ki ima vrt se bo vsaj enkrat v življenju moral soočiti z izbiranjem rastlin, ki jih želi imeti v vrtu. Običajno se s tem srečujemo vsako leto, če ne drugače, takrat, ko načrtujemo zasaditev v zelenjavnem vrtu. Tudi zasaditve cvetličnih gred z enoletnicami zahtevajo, da se vsako leto odločamo, katere cvetlice izbrati. Če pri tem naredimo napako, jo lahko naslednje leto popravimo, v nekaterih primerih pa že v istem letu. Težje pa je popraviti napake pri izbiri rastlin, ki predstavljajo strukturo vrta (npr. drevesa in grmovnice) in kadar oblikujemo grede s trajnicami.

Prenova ali nova zasaditev vrta ni enostavna. Tako kot hiše ne naredimo v enem dnevu, tudi vrta ne bomo zasnovali in zasadili v enem dnevu. Odločitev, katere rastline izbrati je zelo zahtevna, še posebej, če rastlin ne poznamo. V takšnem primeru je bolje delo prepustiti profesionalnim načrtovalcem vrtov. Tak načrtovalec ima veliko znanja o rastlinah in razume, kako se skozi čas spreminjajo. Končni izdelek je načrt vrta, ki vsebuje tudi podrobne podatke o posameznih zasaditvah.

Druga možnost je, da sami oblikujemo zasaditve. Seveda si moramo za to vzeti dovolj časa. Če nismo poznavalci rastlin, potem nas čaka kar nekaj študija različne literature in spletnih strani. Spoznati moramo rastline, ki so primerne za naš vrt. Tudi obisk vrtnarije je lahko zelo koristen, je pa pri tem treba upoštevati, da ne bomo prejeli vseh pomembnih informacij. Tudi komunikacija s prijatelji in znanci, ki imajo vrtove, nam lahko postreže s številnimi informacijami. Izmenjava izkušenj je vedno dobrodošla. Kljub vsemu pa velja opozoriti, da je izbiro dreves in grmovnic bolje prepustiti strokovnjakom, ki jim zaupamo naše želje, oni pa bodo predlagali primerne vrste in število.

Vsaka napaka, ki jo bomo storili, nam bo povzročala težave. Morda ne prvo in drugo leto, temveč potem, ko se bodo rastline razrasle. To pa je lahko tudi čez deset ali več let.

Drevesa so tista, kjer vsaka napaka pri izbiri drevesne vrste in mesta zasaditve, lahko povzroči veliko težav, ko mine nekaj let. Drevesa rastejo v višini in mečejo senco, ki omejuje rast drugih rastlin. Če vrta ne želimo spremeniti v gozd, potem moramo biti zelo previdni pri izbiri. Pozorni smo na širino ter obliko krošnje, višino in hitrost rasti. Prav tako ne smemo pozabiti na korenine. Če so te plitve, potem bomo pod drevesi težko zasadili druge rastline. Vse napake pri izbiri dreves bomo lahko reševali le z uporabo motorne žage.

Nekoliko drugače pa je pri trajnicah. Tu lahko preizkušamo različne vrste in sorte, morebitne napake pa lahko hitro odpravimo. Števili z veseljem preizkušajo različne trajnice in tako skozi leta zanimivo spreminjajo podobo gred oz. vrta. Pri trajnicah lahko že v letu ali dveh ugotovimo, ali smo naredili napako in jo nato enostavno odpravimo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem