Shranjevanje semen enoletnic

Jeseni je čas, ko že začnemo razmišljati o novi vrtni sezoni. Uživamo v čudovitem cvetenju jesenskih cvetlic ter bogati letini v sadovnjaku in na zelenjavnem vrtu. Preko leta smo lahko uživali v cvetovih številnih enoletnic, ki konec poletja in v jeseni napravijo semena, če jim cvetov nismo trgali. Semena lahko poberemo in shranimo za uporabo v naslednji sezoni.

Ponudba semen enoletnic v trgovinah in vrtnarijah je velika in marsikdo se vpraša o smiselnosti takega početja. Oditi v trgovino in kupiti vrečko s semeni, ki stane evro ali dva, je zagotovo enostavneje, kot pa se ukvarjati s pridelavo in shranjevanjem semen.

Zagotovo ima vzgajanje lastnih semen določene prednosti. Glavna prednost je, da se nabor semen na trgu čez čas spreminja. Sorta enoletnic, ki nam je bila letos tako všeč, morda prihodnje leto ne bo več v ponudbi. Vzgoja rastlin iz lastnih semen lahko nudi svojevrstno zadovoljstvo, ki ga razumejo predvsem tisti ljubiteljski vrtnarji, ki v vrtu radi čim več opravijo sami. Tako lastna pridelava semen prihrani nekaj denarja, pomaga ohranjati sorte, ki so komercialno zanimive le kratek čas in nam pomaga ohranjati vrtnarsko prakso ter znanje.

Cvetov enoletnic, od katerih želimo pridobiti semena, ne porežemo ob koncu cvetenja in pustimo, da ustvarijo semena. Semena poberemo, ko dozorijo: spremenijo barvo ali pa začnejo sama odpadati. Z nabranih semen odstranimo ostanke pestičev ali drugih delov cvetov in jih posušimo. Ko so suha, jih shranimo v zrakotesnih posodicah (primerne so tiste, ki jih uporabljamo za zamrzovanje). Na posodice označimo leto pridelave semen in vrsto oz. sorto rastline. Posodice shranimo na hladnem, temnem in suhem mestu.

Tako shranjena semena bodo zagotovo obdržala kaljivost do naslednjega leta. Nekatere vrste lahko obdržijo kaljivost tudi dlje, kar velja preveriti v ustrezni literaturi. Spomladi semena posejemo in opazujemo ter negujemo razvijajoče se rastline.

V teoriji bodo iz shranjenih semen zrasle enake rastline, kot so starševske rastline. Ne smemo pa biti razočarani, če so prihodnje leto rastline videti drugačne ali pa cvetijo v drugačnih barvah. Med cvetlicami lahko pride do križanja in dejansko lahko tako nehote vzgojimo nove sorte.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem