Sajenje nizkih rastlin v visoke posode – varčevanje z zemljo

Izbira cvetličnih posod je zelo velika. Prevladujejo okrogli, kvadratni in podolgovati cvetlični lonci različnih višin. Nekateri so lepo oblikovani in lahko zelo lep okras v vrtu. Težava pa nastane, ko moramo napolniti posodo z zemljo in posaditi rastline. Nekateri cvetlični lonci so zelo visoki in vanje moramo nasuti veliko zemlje, da jih zapolnimo, čeprav vanje posadimo nizke rastline, ki potrebujejo le 15 do 20 cm zemlje. Količina zemlje za lončnice je lahko precej velika, čeprav je ne potrebujemo, s tem pa so tudi višji stroški. Da zmanjšamo količino porabljene zemlje, si lahko pomagamo z nekaj praktičnimi rešitvami.

Lonec lahko napolnimo s peskom do višine, ki sega približno 30 cm pod zgornjim robom. Uporabimo grob pesek, da zagotovimo zadostno odvajanje odvečne vode. Če uporabimo drobnejši pesek, lahko ta pomaga ohranjati vlažnost in ugodno učinkuje na rast rastlin. Na pesek nasujemo zemljo in posadimo nizke rastline.

Namesto peska lahko uporabimo velike kamne, ki jih namestimo do višine, kjer se bo začela zemlja. Ker so med kamni velike odprtine, kamor se bo sčasoma sesipala zemlja, kamenje prekrijemo z debelo plastjo filca, na katero nasujemo zemljo.

Uporabimo dva cvetlična lonca: enega visokega in enega nizkega, ki ga je mogoče vstaviti v visok lonec (zunanji premer zgornjega dela je enak notranjemu premeru velikega lonca). Nizek lonec vstavimo v visok lonec in nasujemo zemljo ter posadimo rastline. Takšen cvetlični lonec bo nestabilen zaradi visokega težišča, zato na dno velikega lonca položimo enega ali več velikih in težkih kamnov.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem