Obrezovanje malinjaka (malin)

Z rednim pravilnim obrezovanjem spodbujamo malinjak k cvetenju in bogatem pridelku. Kako obrezovati maline, je odvisno od tipa malin, ki jih imamo. Maline so lahko takšne, ki rodijo poleti in takšne, ki rodijo poleti in jeseni. Slednje rodijo na eno leto starih poganjkih in temu moramo prilagoditi obrezovanje.

Malinjak, ki rodi le poleti

Ta tip malin obrezujemo v drugem delu zime, najpogosteje februarja ali na začetku marca. Porežemo vse poganjke do tal. Ta tip malin rodi le na poganjkih tekočega leta, ki pa jeseni propadejo. Spomladi, ko poženejo iz tal nova stebla, jih po potrebi razredčimo, da povečamo pridelek. Če so stebla preblizu skupaj, se bodo med seboj ovirala in pridelek bo manjši. Stebla porežemo tako, da je med njimi vsaj 20 cm. Postimo le največje in najbolj zdrave poganjke.

Malinjak, ki rodi poleti in jeseni

Tudi ta tip malin obrezujemo pozimi, najpogosteje februarja in na začetku marca. Najprej odstranimo vse poganjke, ki ne rodijo. To so majhni in tanki poganjki. Porežemo jih čisto pri tleh. Ne pulimo jih, da ne poškodujemo koreninskega sistema. V naslednjem koraku porežemo vse rodne poganjke, ki so rodili v preteklem letu. Ti imajo pogosto še ostanke plodov. Ti poganjki propadejo in le zavzemajo prostor. Porežemo jih tik pri tleh. V zadnjem koraku odstranimo vse poškodovane in bolne rodne poganjke, ki so se razvili v preteklem letu (in še niso rodili). Preostale rodne poganjke pustimo, vendar jim skušamo zagotoviti vsaj 20 cm prostora na vsaki strani; če so pregosto, jih razredčimo. Če so rodni poganjki že zelo veliki (dolgi), jih lahko piniciramo (odščipnemo vršiček), da preprečimo pretirano rast. Piniciranje negativno vpliva na količino pridelka.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem