Obiranje in shranjevanje kakijev

Kaki je priljubljen sadež. Kakijeva drevesa smo dolgo videvali le na Primorskem, danes pa so na trgu sorte, ki jih lahko gojimo tudi v bolj hladnih predelih Slovenije. Kakiji so našli svoje mesto v naših vrtovih.

Kakiji zorijo pozno v letu. Dozorijo konec oktobra ali novembra. Običajno prej odpadejo listi in kakijeva drevesa dobijo značilno podobo: gole veje z oranžnimi plodovi. Plodovom nič ne škodi, če jih ujame prva jesenska zmrzal.

Kakije obiramo, ko postanejo močno oranžni ali rdeči. Plodov ne trgamo, temveč jih primemo v dlan ene roke v drugi roki pa imamo vrtnarske ali sadjarske škarje, s katerimi odrežemo pecelj pri veji. Na plodu morata ostati čaša in pecelj. Kakije položimo v nizko gajbico ali na drugo ravno površino in jih ne nalagamo drugega vrh drugega.

Sveže nabrani kakiji običajno še niso zreli in primerni za uživanje. Shranimo jih v klet za 10 do 14 dni. Toliko časa potrebujejo, da se omedijo in postanejo prijetnega okusa. Zrele sadeže moramo pojesti v nekaj dneh. Če želimo sadeže obdržati dlje časa, sveže nabrane sadeže položimo v plastične vrečke in jih shranimo v prostoru ali hladilniku, kjer je temperatura okoli 1 stopinje Celzija. Na tak način bodo zdržali do dva meseca.

Zanimive sorodne vsebine: 
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem