Gojenje sadnega drevja v posodah

Gojenje sadnega drevja v posodah je star način gojenja. V preteklosti so pogosto na tak način gojili vrste, ki niso preživele na prostem, kot so citrusi. Danes gojimo sadno drevje v posodah, če imamo le balkon ali teraso. Gojenje v posodah ne omogoča tolikšnega pridelka, kot ga dobimo v sadnem vrtu, zahtevnejša pa je tudi vzgoja. Drevesa moramo skrbno negovati in jih zelo previdno in pravilno obrezovati.

V posodah lahko gojimo češnje, jablane, citruse, jagode, kosmulje, ribez, hruške višnje in slive. Če nimamo izkušenj z gojenjem sadnega drevja v posodah, potem je najbolj primerno, da začnemo z jablano. Jablane so manj zahtevne in bolj odporne na napake v negi. Ko bomo pridobili nekaj izkušenj, se lahko lotimo gojenja drugih sadnih vrst. Dokaj enostavno je gojiti ribez in kosmulje, pri čemer jih vzgajamo v obliki drevesc in pa jagode.

Drevesa posadimo v večje posode. Posoda naj bo tako velika, da je okoli koreninske grude vsaj 10 cm prostora. Uporabimo z organskimi snovmi bogato vrtno zemljo. Spomladi drevesa obrezujemo, kot drevesa, ki rastejo v vrtu, pri tem pa vzdržujemo nižjo višino. Poleti lahko piniciramo (ščipamo vršičke) in tako preprečujemo rast v višino. Poganjke ščipamo, ko so dolgi 20 cm, in sicer tako, da jih skrajšamo na polovico. Redno zalivamo. Zalivamo temeljito, da se vsa zemlja v posodi temeljito prepoji.

Drevje v posodah slabše prenaša zmrzal, zato jih moramo jeseni ustrezno zaščititi. Premaknemo jih na zavetno mesto in zaščitimo z oddejo ali smrekovimi vejami. S tem preprečimo, da bi drevesa odgnala prezgodaj. Nikoli ne smemo sadnega drevja premakniti v notranje ogrevane prostore.
 

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem