Redčenje plodov sadnega drevja

Mlado jabolko na drevesuZ redčenjem plodov izboljšujemo kakovost sadja. V letih, ko so sadna drevesa prizadeta zaradi pozebe, ali pa je cvetenje preobilno, je priporočljivo redčiti plodove, da zagotovimo lepše in debelejše sadeže. Če ne redčimo, so plodovi manj sladki, imajo manj izrazit okus in so drobnejši. Pri nekaterih vrstah se zgodi, da v letu po preobilnem pridelku, bistveno manj cvetijo, pridelek pa je bistveno manjši.

Zelo pomembno je pravilno spomladansko obrezovanje pred cvetenjem. S pravilno rezjo preprečimo, da bi drevo imelo preveč cvetov, kar bi vodilo v razvoj prevelikega števila plodov. Pri pravilno obrezanih drevesih bomo tudi lažje redčili plodove.

Redčenje plodov začnemo izvajati potem, ko sadna drevesa prenehajo z odpadanjem odvečnih plodov. Pri jablanah in hruškah plodovi običajno odpadajo od sredine maja, do sredine junija, pri kakiju v notranjosti Slovenije pa plodovi odpadajo v drugi polovici poletja. Ko se odpadanje plodov zaključi, začnemo redčenje plodov.

Zelena jabolka na dreveu
Redčenje plodov nekoliko zmanjša pridelek, a dvigne kakovost in prepreči upad cvetenja naslednje leto.

Najprej si temeljito ogledamo drevo in razvijajoče se plodove. Odstranimo vse, ki so poškodovani ali kažejo znake morebitnih bolezni, deformiran in tiste, ki so v notranjosti drevesa. V nadaljevanju pri jablanah in breskvah poskrbimo, da se plodovi med seboj ne stikajo, pri hruškah pa pustimo do tri plodove skupaj. Dotikanje pri jablanah npr. povzroča več črvivega sadja. Več plodov pustimo na močnejših vejah, kot šibkejših. Intenzivnost redčenja je odvisna tudi od tega, koliko pridelka želimo imeti. Odstranimo lahko tudi do polovico plodov.

Plodove odstranimo tako, da jih primemo z dvema prstoma, s tretjim pa odrinemo vejo, da plod odtrgamo. Pri tem pazimo, da ne poškodujemo veje ali drugih plodičev.

Odstranjevanje plodov je pomembno pri mladih drevesih, ki smo jih posadili v zadnjem letu. Pri teh odstranimo vse plodove, saj se morajo v prvem letu dobro ukoreniniti, preživeti šok zaradi presaditve in razviti krošnjo.

Pri češnjah plodov ne redčimo. Pri njih je pomembno pravilno obrezovanje, ki zagotavlja debele plodove.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem