Izdelava betonskega temelja za nizek zid

Vsi zidovi morajo biti stabilni. Če kamenje, zidake ali opeko položimo na zemljo, se bo zid začel hitro posedati, bo razpokal in se na koncu sam od sebe podrl. Zato moramo utrditi tla, da bo zid stabilen in trajen.

Zid utrdimo z betonskim temeljem. Zidovi, ki ne presegajo 70 cm, ne potrebujejo globokih temeljev in jih lahko izdelamo sami.

Na mestu, kjer želimo postaviti zid, si z vrvico in količki označimo mesto temelja. Pri tem upoštevamo, da mora biti temelj vsaj 3x širši od zidu. To pomeni, da, če želimo imeti 25 cm širok zid, naredimo temelj širine 75 cm. Za nizke zidove ne potrebujemo masivnih temeljev, zato izkopljemo jamo globine okoli 40 cm.

Na dno jame nasujemo 10 do 15 cm gramoza, ki ga močno utrdimo. Nato zmešamo beton in ga nasujemo v jamo toliko, da je 10 do 15 cm pod robom jame. Če bomo polagali ograjnike, potem naj bo beton le malo pod robom jame. Lopato večkrat zapičimo v beton in beton nekoliko premešamo, da odstranimo morebitne zračne mehurčke. Nato po površini nekaj časa tolčemo z leseno letvijo, da se beton usede. Na koncu površino poravnamo. Če želimo ojačati beton, lahko vanj zapičimo železne palice iz gradbenega železa.

Beton pustimo, da se povsem strdi. To bo trajalo nekaj dni. Nato lahko na njem zgradimo zid.

Če živimo na območju, kjer zmrzuje, potem izkopljemo tako globoko jamo, da bo dno temelja pod nivojem zmrzovanja tal.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem