Polaganje električnega kabla v vrtu

Luči na vrtuV sodobnih vrtovih želimo imeti v vrtu dostopno električno omrežje. Potrebujemo ga za osvetlitev vrta, za električno vtičnico v kotičku za posedanje, za pogon črpalke za zalivanje, za osvetlitev bazena itd. Pri polaganju kablov je treba poseči v vrt z lopato in krampom, zato naj bo to vedno dobro premišljeno, najbolje pa je to opraviti na začetku, ko se lotevamo urejanja vrta.

Najprej narišemo skico električnega omrežja in predvidimo, kje vse bomo potrebovali električne priključke. Pri določanju mest za kabel imejmo v mislih, da naj bodo razdalje čim krajše, da ne bomo porabili preveč dragega kabla in, da ga ne speljemo skozi mesta, kjer redno prekopavamo (npr. cvetlične grede in zelenjavni vrt). V vrtu izmerimo razdalje na mestih, kjer bodo položeni kabli in jih seštejmo, da dobimo potrebno dolžino kabla.

Kupimo kakovosten kabel, ustrezne debeline za vkop v tla. Takšen kabel je debelejši in mora imeti posebno zaščito. Kupimo tudi posebno kabelsko zaščito, ki jo bomo namestili nad kabel.

Na vrtu izkopljemo vsaj 70 cm globoke jarke širine 15 do 20 cm. Globlji, kot je jarek, bolje bo zaščiten kabel. Na dno jarka nasujemo 10 do 15 cm peska. Na sredino peščene posteljice položimo kabel, ki ne sme biti zvit, temveč povsem poravnan. Na kabel nasujemo 10 cm peska, na katerega položimo kabelsko zaščito. Jarek zasujemo z izkopano zemljo in potlačimo. Sčasoma se bo zemlja še nekoliko posedla, tako da bomo morali nasuti še nekaj zemlje.

Če nismo vešči dela z električno napeljavo, potem je najbolje, da pokličemo strokovnjaka. Tam nam lahko da natančna navodila, glede polaganja kablov in nanj priklopi različne porabnike.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem