Kopališče za ptice

Ptičje kopališče ali bazenček je posoda, v kateri se lahko ptice kopajo in pijejo vodo. Ptičje kopališče je vrtni okras, ki ga namestimo kot osrednjo točko dela vrta, ali pa v nekoliko odmaknjen kotiček. Ker ga bodo ptice obiskovale, ga namestimo tako, da ga lahko opazujemo.

Ptičja kopališča so posode, postavljene na podstavek ali steber. Lahko jih obesimo na pergolo, drevo ali ograjo. Kopališče lahko naredimo tudi na tleh v vdolbini na skali. Izdelana so lahko iz kamna, vlitega betona, kovine, lesa ali katerega drugega materiala. Običajno so posode postavljene na približno meter visok steber. Voda v posodi ne sme biti pregloboka, da se manjše ptice ne utopijo. V središču posode naj globina ne presega 5 cm. Če imamo globlje posode, namestimo kamen ali »otok« druge oblike, da pticam omogočimo varen pristanek in gibanje.

Kopališče za ptice

Pomembno je, da je ptičje kopališče postavljeno tako, da imajo ptice pregled nad okolico in pravočasno opazijo mačke, ki so naravni sovražniki ptic. Okoli kopališča naj bo na vsaki strani vsaj meter prostora, da ptice pravočasno opazijo morebitne sovražnike in pobegnejo.

Ptičje kopališče potrebuje redno vzdrževanje. Dnevno zamenjamo vodo. To je pomembno iz dveh razlogov. Ptice vodo pijejo in preko umazane vode se lahko med njimi prenašajo bolezni. Drugi razlog je, da se bodo v vodi zaredili komarji, z rednim menjavanjem vode pa to preprečimo. Če se na dnu posode pojavijo alge, jih odstranimo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem