Umetna senca na vrtu

TerasaNa vrtu lahko senco zagotovimo z drevesi, višjimi grmovnicami in plezalkami, ki jih speljemo po pergoli. Na balkonu, terasi ali manjšem vrtu pogosto ne moremo vzpostaviti naravne sence, zato si lahko pomagamo z markizami in različnimi senčniki.

Najboljša senca na vrtu je naravna senca, ki jo naredijo rastline. Takšna senca zadržuje ne le svetlobo, temveč tudi sončno pripeko, ki je običajno senčniki iz blaga ne uspejo povsem zadržati. Senca rastlin ima tudi hladilni oz. osvežilni učinek, ker izparevanje vode iz listov hladi zrak, obenem pa je premikanje zraka nemoteno.

Markiza

Kadar ne moremo zagotoviti naravne sence, si pomagamo z umetno senco. Za terase in balkone so zelo priljubljene markize ali platnene strehe. Markize lahko odpiramo in zapiramo po potrebi, njihovo vzdrževanje je enostavno, blago pa običajno menjamo na nekaj let, ko postane preveč umazano. Markiza lahko zaščiti tudi pred manjšim dežjem, če je platno impregnirano. Lahko uporabimo tudi platno, ki nudi popolno zaščito pred dežjem.

Izbira platen je pri proizvajalcih pestra. Za deževne dni se najbolje obnese platno rumene ali oranžne barve, ki sivi dan naredi bolj prijeten.

Markiza lahko nudi tudi zaščito rastlinam, ki ne prenašajo močnega poletnega opoldanskega sonca.

Sončnik

Sončnik ali senčnik je primeren za manjše balkone in terase v zatišju. Močan veter lahko sončnik polomi ali celo odpihne, kar je lahko zelo nevarno. Sončnik mora imeti težko in trdno stojalo, ki ga drži na mestu. Pomagamo si lahko tudi tako, da ga privežemo.

Prednost sončnika je, da ga lahko enostavno premikamo in postavimo, kjer ga potrebujemo. Ko ga ne potrebujemo več, ga pospravimo.

Da bo sončnik nudil tudi nekaj zaščite pred drobnim dežjem, naj bo platno impregnirano.

Sončno jadro

Sončna jadra so zanimiva oblika sence. Blago oblike jadra razpnemo med leseno konstrukcijo ali pa ga privežemo na različnih točkah na kavlje na steni in stojalu. Najbolj pomembno je, da so stojala in mesta pritrditve dovolj vzdržljiva, da bodo prenesla plapolanje blaga v vetru.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem