Zakaj so nekatere jagode deformirane?

jagodaSlastne jagode so odlična sladica, pa naj jih postrežemo samostojno ali pa kot sestavni del kake druge sladice. Lepo oblikovane jagode so tudi paša za oči. A na gredi z jagodami pogosto namesto lepo oblikovanih stožčastih jagod pogosto pridelamo jagode različnih oblik in velikosti. Takšne jagode so prav tako okusne, le oblika je drugačna.

Najpogostejši razlog za jagode nepravilnih oblik so težave pri opraševanju. Cvetovi jagod niso bili dovolj oprašeni in razvijejo se jagode nepravilnih oblik. To je pogostejše spomladi, ko so temperature še nekoliko nižje, čebele in čmrlji pa manj aktivni in v primerih, da jagode prekrivamo z zaščitno kopreno ali mrežo, ki preprečuje dostop žuželkam.

Spomladi so pogosto vzrok za deformacijo poškodbe zaradi pozebe. Dovolj je, da nočne temperature padejo pod ledišče in cvetovi bodo poškodovani, kar bo vodilo v jagode nepravilnih oblik. Poškodovane cvetove prepoznamo po temnem središču. Proti pozebi pomagajo različne oblike zaščite proti zmrzali (npr. koprena), ki pa jih moramo preko dneva odstraniti, da lahko cvetove oprašujejo žuželke.

V deformiranje plodov jagod vodi tudi pomanjkanje hranil. Jagode potrebujejo veliko gnojila, zato moramo grede izdatno gnojiti. Za pravilno obliko jagod je ključnega pomena mikroelement bor. Če ga je v zemlji premalo, bodo jagode in listi nepravilnih oblik.