Sterilni kultivarji rastlin so manj prijazni do žuželk

Rumena vrtnicaNa področju okrasnih rastlin se pojavljajo sterilni kultivarji. Takšne rastline niso sposobne razviti semen, s katerimi bi se razmnoževale. Njihova značilnost je tudi, da običajno proizvedejo manj cvetnega prahu in nektarja ter so tako manj prijazne do žuželk, ki nabirajo in se prehranjujejo z nektarjem ter cvetnim prahom.

S križanji in spodbujanjem mutacij je mogoče ustvariti različne rastlinske kultivarje, ki imajo neko lastnost bolj izpostavljeno. Tako lahko ustvarimo bolj bogato in dlje cvetoče rastline. Številni kultivarji so sterilni in ne zmorejo ustvariti plodnih semen. Semena sploh ne nastanejo, če pa nastanejo, pa ali ne dozorijo, ali pa ne kalijo. Takšne kultivarje običajno razmnožujemo na vegetativen način.

Sterilne rastline običajno proizvedejo zelo malo ali skoraj nič nektarja in cvetnega prahu. Običajno cvetovi nimajo vonja, ali pa je zelo skromen. Takšne rastline so iz ekološkega vidika neuporabne. Zato jih ne sadimo na naravne vrtove in vrtove, kjer dajemo poudarek na vonjavah in privabljanju žuželk. So lahko sicer zelo lepe na pogled, a na vrtu ne bodo opravljale vseh svojih funkcij.