S sajenjem topolov, ki vsebujejo probiotike, je mogoče čistiti tla

Topolova plantažaDrevesa lahko iz tal odstranjujejo škodljive snovi, ki jih lahko kopičijo v lesu ali listih. Kopičenje škodljivih snovi vpliva na zdravje in razvoj dreves, ki lahko v skrajnem primeru tudi propadejo. Raziskovalci Univerze v Washingtonu so odkrili, da nekatere probiotične bakterije drevesa ščitijo pred škodljivimi snovmi in jih razgrajujejo.

Raziskavo so izvedli na območju, ki je močno onesnažemo s trikloretilenom, ki je kancerogena snov. Trikloretilen se uporablja kot topilo in za razmaščevanje v industrijskih procesih. Pogosto je prisoten na industrijskih območjih v zemlji in podtalnici. Ljudje ga lahko zaužijemo z onesaneženo vodo in z dihanjem onesnaženega zraka.

Na območju raziskave so odkrili bakterije (probiotike), ki razgrajujejo trikloretilen. Naselili so jih v topole, ki so jih posadili na onesnaženem območju. Že po letu dni je bilo jasno razvidno, da so topoli, ki so vsebovali izbrane bakterije večji in bolj zdravi, kot drevesa, ki bakterij niso imela. Po treh letih so naredili analizo lesa v deblih in ugotovili, da je bila v lesu količina trikloretilena bistveno manjša kot pri drevesih, ki niso imela bakterij. Prav tako se je izkazalo, da se je vsebnost trikloretilena močno zmanjšala v zemlji in podtalnici.

Uporaba probiotikov pri drevesih obeta veliko pri čiščenju onesnaženih območij, saj je cenovno ugodna, učinek pa zelo velik. Ker se uporabljajo drevesa, gre za trajnostni pristop, ki ima, poleg čiščenja, še druge pozitivne učinke.

Vir: University of Washington, 14.8.2017