Kislo ali sveže, najboljše je domače

Zeljna glava(Oglasno besedilo) Letošnje toplo poletje razvaja tudi v septembru, zato nas na vrtnih gredah še vedno razveseljujejo pisani plodovi, v kuhinji pa njihovo razkošje okusov. Tako je tudi v Sparu, kamor vsak dan na police prihaja sveža zelenjava avtohtonih slovenskih sort SPAR Kot nekoč. Še vedno lahko uživamo v aromah paradižnika val, botinske rumene paprike, dozorela je tudi priljubljena slovenska sorta zelja emona, ki jo zdaj lahko dobite v vašem najbližjem Sparu.

Sloves slovenskega zelja
Kot nekočZelje je priljubljena zelenjadnica, ki jo v Sloveniji gojimo že od nekdaj. Še posebej cenjene so prav domače sorte, med katerimi je tudi emona. To srednje pozno avtohtono slovensko sorto je konec 70-ih let prejšnjega stoletja iz avtohtone populacije ljubljanskega zelja odbrala slovenska strokovnjakinja dr. Mihaela Černe. Slovenske sorte zelja odlikujeta izredna kakovost in bogat okus. Imajo tanke in elastične liste ter tanjše listne žile, zato se odlično obnesejo pri pripravi tako svežih solat kot pri kuhanju zeljnih jedi in kisanju. Slovensko kislo zelje je pred drugo svetovno vojno slovelo daleč naokoli. Izvažali so ga v Italijo ter celo v Egipt in Južno Ameriko.

Zelje emona

Spar v okviru ohranjanja avtohtonih slovenskih sort SPAR Kot nekoč pridelovalcem okusne lokalne zelenjave jamči 100-odstoten odkup, vam pa pristen in domač okus. S svojo izbiro lokalne zelenjave SPAR Kot nekoč pomagate ohranjati avtohtone slovenske sorte, našo neprecenljivo dediščino, tudi vi.

Za okusno zeljno solato
Zelje avtohtone slovenske sorte emona je primerno za svežo rabo in kisanje. Vsebuje precej sladkorjev, zato so solate iz te sorte zelja zelo okusne. Nekateri imajo radi, da je zelje hrustljavo, če pa ga posolimo in pustimo stati približno pol ure, bo solata mehkejša. Vendar je treba paziti, da naribano zelje ne stoji predolgo, saj lahko postane grenko in celo pekoče. Za solato zelje narežemo na tanke rezine. Nato v ponvi segrejemo oljčno olje in na njem na hitro prepražimo malo česna, da zadiši. Polijemo po zelju, popramo in solimo ter dodamo malo vinskega kisa.

Dušeno zelje
Za okusne zeljne jedi izberimo slovensko sorto zelja emona

Podušeno sladko zelje za nedeljsko kosilo
Pražen krompir lahko popestrimo s sočnim dušenim sladkim zeljem. Izberemo sorto emona SPAR Kot nekoč, saj ima tanke liste in se hitro skuha ter tako zadrži več koristnih snovi. Pripravimo ga tako, da čebulo in zelje narežemo na rezine. V loncu na oljčnem olju začnemo pražiti čebulo. Ko čebula porjavi, ji dodamo zelje in na drobno nasekljan česen, solimo, popramo in dodamo mleto kumino. Zelje bo počasi začelo spuščati vodo, vendar je ne bo dovolj, da bi se lahko podušilo v lastnem soku. Zato jed zalijemo z vodo, ali še boljše, z govejo juho. Za popestritev okusa lahko dodamo tudi korenček iz goveje juhe. Dušimo tako dolgo, da skoraj vsa tekočina povre.

Pridelovalec zelja

V okviru projekta ohranjanja avtohtonih sort SPAR Kot nekoč so zelje emona posadili kooperanti Kmetijske zadruge Dobrunje. Jože Janež je eden od največjih pridelovalcev zelja emona, ki s Sparom sodeluje že leta in se je zato z veseljem pridružil projektu ohranjanja avtohtonih sort SPAR Kot nekoč.

Novo v ponudbi SPAR Kot nekoč
Na policah vašega najbližjega Spara dobite tudi že slovenski sorti čebule. S Ptujskega polja prihaja najbolj poznana avtohtona slovenska sorta, ptujska rdeča čebula. Ker med kuhanjem hitro razpade, a ohrani svoj značilni okus, je zelo priljubljena pri pripravi različnih čebulnih jedi. Priporočamo pa tudi čebulo belokranjko, ki ima oster okus, zato je pri pripravi jedi potrebujemo manj.

Cebula ptujska
Ptujsko rdečo čebulo v tradicionalnih vencih po 12 čebul zdaj dobite v vašem najbližjem Sparu. Pravijo, da če v vencu ena čebula zgnije, to pomeni, da bo tisti mesec še posebej slabo vreme.

Več o avtohtonih sortah SPAR Kot nekoč na www.kot-nekoc.si.