Žajbelj

Salvia officinalis
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
vijolična
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij
Nabiranje: 
maj
junij
julij
avgust
september
oktober

Žajbelj - Salvia officinalis v lončku

Žajbelj je trajno zelišče, ki zraste do 60 cm visoko. Pogosto ima grmičasto rast in deli rastline olesenijo. Listi so eliptični, dolgi do 7 cm in široki do 2,5 cm. Na zelo sušnih rastiščih so lahko ožji in majhni. Barva listov je sivkasto zelena. Zgornja listna ploskev je razbrazdana. Spodnja listna ploskev je pogosto povsem bela zaradi gostih belih dlačic. Vsebujejo veliko eteričnega olja. Cvetovi so vijolični. Žužkocvetka. Oprašujejo čebele in čmrlji. Celotna rastlina ima značilen vonj.

Sorte: 
  • 'Alba' – cvetovi bele barve.
  • 'Albiflora' – najboljša sorta za uporabo v kulinariki.
  • 'Berggarten' – večji listi, redko cveti.
  • 'Extrakta' – listi imajo večjo količino eteričnega olja.
  • 'Icterina' – listi rumeno-zeleno pisani.
  • 'Lavandulaefolia' – majhni listi.
  • 'Purpurascens' – listi škrlatno rdeči.
  • 'Tricolor' – listi belo-rumeno-zeleno pisani.
Rastišče: 

Žajbelj uspeva na peščenih in ilovnatih vrtnih tleh. Potrebuje dobro odcedna tla in ne prenaša prevlažnih tal. Dobro prenaša sušo. Raje ima apnenčasta tla, zelo kislih tal ne prenese. Nizkih zimskih temperatur ne prenaša dobro. Potrebuje polno sonce in ne prenaša sence.

Ne sadimo ga v bližino kumar. Zelo dobro se ujame s fižolom, kolerabo, zeljnicami, korenjem in grahom.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. Dokler se dobro ne ukorenini je občutljiv na pomanjkanje vlage. Jeseni ga zaščitimo pred zimskim mrazom ali prenesemo na prezimno mesto v rastlinjak ali neogrevan prostor.

Razmnoževanje: 

S semeni spomladi in potaknjenci poleti.

Uporaba: 

Žajbelj je priljubljena rastlina za zeliščni vrt ali skalnjak. Sadimo ga na grede, za obrobke ali kot posamezne rastline. Sadimo ga lahko tudi v posode, kjer se dobro obnese. Zaradi vonja in cvetenja je zelo priljubljen. Primeren je tudi za zelenjavni vrt. Lahko ga uporabimo na terasi ali ob vrtnih poteh.

Nabiramo mlade liste vse do jeseni. Če želimo, da so rastline krepke, z nabiranjem prenehamo konec julija, da se do jeseni okrepijo. Liste lahko uporabimo sveže ali pa jih posušimo.

Listje uporabljamo kot začimbo za juhe, mesne in ribje jedi. Ker ima močan okus, ga uporabljamo previdno in v manjših količinah.

Žajbelj ima številne zdravilne lastnosti. Pomaga pri prebavljanju maščob. Deluje antiseptično in dezinfekcijsko ter pomaga pri celjenju ran. Čaj iz listov se uporablja pri zdravljenju vnetega grla.

Čaj iz žajblja poživlja, podobno kot kava in pravi čaj.

V kozmetiki se uporablja za nego mastne kože, za zobne paste, mila in šampone za lase ter za pripravo različnih zeliščnih kopeli.

Z listi žajblja je mogoče čistiti dlesni in zobe.

Zanimivosti: 

Žajbelj se uporablja za zdravljenje že od antičnih časov.

Opozorila: 

Žajblja ne smemo uživati v večjih količinah ali daljši čas, ker lahko povzroči blažjo zastrupitev.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem