Vrtni šetraj

Satureja hortensis
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rožnata
Čas cvetenja: 
julij
avgust
september
Nabiranje: 
julij
avgust
september

Vrtni šetraj
Slika: Botanical image collection from Moldavia (2010), BioLib.de

Vrtni šetraj je enoletno zelišče, ki zraste 40 do 60 cm visoko. Je grmaste oblike. Listi so suličasti ali ovalni, nasprotno nameščeni, temno zeleni in s celim listnim robom. Cvetovi so majhni, bele ali rožnate barve. Žužkocvetka. Zelo privlači čebele in čmrlje.

Rastišče: 

Uspeva na peščenih in ilovnatih vrtnih tleh. Potrebuje s hranili bogata in vlažna tla. Bolje uspeva na apnenčastih tleh. Ne prenaša mokrih tal in sence. Potrebuje polno sonce, pogojno uspeva tudi v polsenci.

Nega: 

Je zelo enostavna rastlina za vzgojo, ki ima zelo hitro rast. Če jo porežemo, ko se pojavijo cvetni popki, bo tvorila nove poganjek z mladimi listi. Sejemo od aprila do junija. Zacveti v dveh mesecih po sejanju.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni.

Uporaba: 

Vrtni šetraj sejemo na zeliščne in zelenjavne grede v vrstah ali v skupinah. Zelo dobro obnese s fižolom in čebulo, saj odganja nekatere škodljivce.

Nabiramo mlade poganjke in liste preko celega poletja. Lahko jih uporabimo sveže, posušimo, ali pa zmrznemo.

Vrtni šetraj uporabljamo kot začimbo za pripravo različnih jedi.

Rastlina se uporablja za lajšanje težav s prebavnim traktom. Učinek je nekoliko šibkejši kot pri kraškem šetraju. Uporabljamo ga tudi za zdravljenje vnetega grla in lajšanje menstrualnih težav.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem