Timijan

Thymus vulgaris
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rožnata
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
Nabiranje: 
maj
junij
julij
avgust
september
oktober
november

Timijan je vednozeleni grmiček, ki zraste od 15 do 40 cm visoko. Drobni listi so nameščeni nasprotno. So črtalasti do eliptični s spodvihanim listnim robom. Listi so zeleni ali sivkasti in zelo aromatični. Drobni cvetovi so rožnati. Oprašujejo čebele, čmrlji, muhe in metulji.

Sorte: 

Na trgu so številne sorte. Številni kultivarji so namenjeni za okrasne rastline.

Rastišče: 

Timijan uspeva na peščenih in ilovnatih dobro odcednih tleh na apnenčasti podlagi. Potrebuje polno sonce. Starejše rastline dobro prenašajo sušo. Ne uspeva dobro na območjih z mokrimi zimami. Prenese nizke zimske temperature do -15 stopinj Celzija.

Dobro se ujame z zeljem.

Nega: 

Nezahtevna rastlina. Vsako pomlad ga pognojimo s kompostom. Po potrebi ga spomladi obrežemo.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni spomladi ali z delitvijo spomladi in jeseni.

Uporaba: 

Timijan je sestavni del zeliščnega vrta, lahko pa ga sadimo tudi na zelenjavne grede. Primeren je za grede, skalnjak, posode in tudi stare zidove, kjer zelo dobro uspeva. Uporabljamo ga lahko tudi kot pokrovno rastlino. Zaradi prijetnega vonja ga lahko sadimo v bližino terase in vrtnih poti.

Nabiramo liste in mlade poganjke. Uporabimo jih lahko sveže ali pa posušimo. Posušeni listi imajo močnejšo aromo od svežih. Timijan se uporablja kot začimba za številne jedi. Je nepogrešljivi del mediteranske kuhinje.

Eterično olje iz timijana se uporablja v kozmetični industriji za izdelavo parfumov, mil, ustnih vodic, zobnih krem itd. Ima fungicidne lastnosti. Eterično olje se uporablja tudi pri zdravljenju številnih bolezni.

Posušeni timijan se uporablja za potpuri. Posušeni cvetovi odganjajo molje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem